Поредно обещание: Учебната година започва присъствено, а не онлайн

Новата учебна година трябва да започне присъствено, но за съжаление, много вероятно е цялата следваща учебна година да живеем в условията на коронавируса, в пандемична ситуация, което ще наложи постоянно „превключване“ в образованието. Нещо, което се случва в момента при детските градини, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на конференция за бъдещето на електронното образование у нас, озаглавена „Образование от А до #. Иновативното училище“.

Вчера се състоя заседание на Отрасловия съвет към Министерството на образованието и науката. Министър Вълчев каза днес, че вчера е било обсъдено как това „превключване“ да става при варианти за по-малки групи, или за отделен клас, за отделна смяна, а не за цялото училище, за да се проведат по-бързо тестовете /за коронавируса, ако се наложи да се правят/, за да се върнат децата по-бързо в училище.

Министър Красимир Вълчев благодари за подкрепата на Народното събрание за законодателните предложения, за да може да се осъществява обучение в електронна среда. „Една част от децата ще бъдат, вероятно, за съжаление с коронавирус, но те ще могат да се включат с виртуална класна стая в реалната класна стая“, обясни как ще се учи през новата учебна година образователният министър. По думите му, в момента, дори без коронавируса, 3-4 седмици се губят от учебното време, което е над десет процента. Това се надяваме сега да го нямаме като загуба, каза министър Вълчев.

Той отбеляза обаче, че електронното обучение в електронна среда е компенсаторно и то не може напълно да замести присъственото обучение, особено по отношение на социализацията и практическите умения на учениците. При извънредното положение заради коронавируса нямахме друга алтернатива и затова въведохме електронното обучение, за да се завърши изминалата учебна година, коментира министър Вълчев.

В отговор на въпрос каква оценка ще постави на училищата за дистанционното обучение, образователният министър отговори, че „учителите се справиха отлично, но нека оценката да не е шест, а да е 5,50“. Министър Вълчев благодари на учителите, на образователните институции, и отбеляза, че в извънредната ситуация, свързана с коронавируса, образователната система е показала, че може да се разчита на нея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *