Последната вълна на COVID-19 в Гърция е най-заразната досега

Последната вълна на COVID-19 в Гърция е „най-заразната досега„, твърди професорът по пулмология Никос Дзанакис, цитиран от в. „Катимерини“.

„Реалният брой на случаите не е 15 000-20 000, а между 30 000 и 50 000„, каза той пред Open TV.

Дзанакис отбеляза, че подвариантът BA.5 на варианта Омикрон на COVID-19 се предава с изключително бързи темпове и има сериозни симптоми, въпреки че това не предизвиква много голяма тревога.

„Притеснени сме от повторните инфекции, които се наблюдават при някои пациенти“, каза той. Дзанакис прогнозира, че сегашната вълна ще достигне своя пик в края на юли и броят на случаите ще намалява много бавно.

„Ние обаче се опасяваме от появата на нов вариант. В края на септември може да ни очаква неприятна изненада“, посочи професорът.

„Не сме в края на пандемията. SARS-CoV-2 продължава да се развива и за съжаление това е нещо, което не можем да предвидим и контролираме“, убеден е д-р Йоргос Папас. Той също така отбеляза, че бустерните дози ваксина намаляват вероятността от повторно заразяване и повишават имунната защита срещу риска от тежко протичане на COVID-19.

Източник:БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *