Последователите на Дънов танцуват „Паневритмия“ в Рила

Въпреки епидемията, днес последователите на философа и лечител Петър Дънов от Бялото братство, се събират при Седемте рилски езера на традиционния събор, за да почетат Божествената нова година с магическия танц „Паневритмия“.

На сбирката на дъновистите тази година има засилено полицейско присъствие, за да може инициативата да премине безпроблемно, каза говорителят на полицията в Кюстендил Катя Табачка.

Полицаи ще следят в района на събора и по маршрута за придвижване на участниците и гостите за недопускане на инциденти и нарушения на обществения ред, които да помрачат празника.

Ежегодният лагер в Рила планина събира освен последователи на Учителя и много туристи, които идват за да видят атрактивния танц „Паневритмия“. Хората от бялото Той се изпълнява край езерото „Бъбрека“ на 19 август, когато последователите на Петър Дънов посрещат своята Лятна /Слънчева/ Нова година.

Бялото братство посрещна изгрева на слънцето от Молитвения хълм. Дъновистите вярват, че изгревът на 19 август има магически способности. Според тях човек, посрещнал първите слънчеви лъчи в този ден високо в планината, се зарежда с енергия и здраве за следващите 12 месеца.

Празничната „Паневритмия“ се изпълнява край езерото „Бъбрека“. По време на играта, която продължава около два часа, всички са облечени в бяло.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *