Почивка в кратера на двоен вулкан или сауна от недрата на земята

Запознайте се с най-неспокойния остров в Тихия океан. Всъщност това не е точно остров, а подаващ се от водата вулкан.

Архипелагът Идзу, намиращ се на юг от Токио, представлява малки и предимно необитавани острови във Филипинско море. На него има два града и шест села, част от префектура Токио.

По отношение на климата и пейзажа, това е истински рай с палми. За да живеете на острова от снимката, обаче, ще ви е нужна повече издръжливост, отколкото за обикновен отдих на плажа.

Аогашима е действащ вулкан. За последно той се е събудил през 18-и век, когато унищожава близкото село.

Преди 50 години хората се завърнали на Аогашима и там сега живеят около 200 души до два вулкана.

Вулканите са два, защото самият остров предствлява огромен вулканичен кратер, а от него се подава друг, по-малък кратер. Ако вулканът изригне отново, всичко пак ще бъде унищожено.

Засега това не се е случило, а на Аогашма живеят хора, които имат едно училище, една болница и една сауна. Всъщност тук целият остров е една сауна.

В земята има пукнатини, от които излиза гореща пара. Над тези горещи дупки местните жители варят и пържат яйца, а също и изпаряват сол от морската вода, която после продават на туристите като сувенир.

Топографията на острова е изумителна. Отвесни скали се издигат от самия океан от всички страни и след това рязко се спускат навътре, създавайки огромна кръгла падина. Най-добрия изглед е от хеликоптер, но също така има и туристически маршрути, от които се открива гледка към кратера и морето.

Едно от най-добрите места за наблюдение е паркът Ояматенбо. А през нощта от там се открива страхотна възможност за наблюдение на звездите.

Въпреки че е част от Токио, Аогашима сякаш е един съвсем различен свят. Животът тук тече бавно. Има само един магазин, една поща и два бара. В баровете можете да пробват местните ястия и аочу – местната напитка, подобна на водка, която се прави от сладки картофи.

Островните барове са идеалното място да се запознаете с местните жители и да пеете караоке. Там можете да се настаните в няколкото малки хотела или в безплатния къмпинг.

В къмпинга има минимални удобства, но в близост има геотермална сауна, където можете да се изкъпете и да разпуснете.

Как да стигнете до там

От Токио тръгвате по пътя за остров Хатидзедзима. Можете да хванете самолет от летището Ханеда или ферибот от пристанище Такесиба. От Хатидзедзима до Аогасима е най-удобно да стигнете с хеликоптер. Той лети два пъти дневно – 20 минути и сте там.

Програма за деня

Островът е малък и можете да видите почти всичко за ден.

За да разгледате целия Аогасима е достатъчно да се качите на най-високата точка – на 432 м, и да огледате красивата панорама, която се открива пред вас.

Сред останалите задължителни неща е посещение на сауната от горещи извори, да обиколите вулкана по добре поддържаната пътека и да пиете от местния алкохол.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *