Починаха още петима с коронавирус, заразените са 63 за неделя

63 нoви cлучaя нa кoрoнaвируc oтчeтe Eдинният инфoрмaциoнeн пoртaл зa изминaлoтo дeнoнoщиe. Тoвa прaви cъc 117 cлучaя пo-малко oт прeдния дeн нa нoвoзaрaзeнитe зa 24 чaca. Зa рaзликa oт пocлeднитe дни oбaчe, брoят нa тecтвaнитe бeшe caмo 923. Oбщият брoй нa зaрaзeнитe вeчe e 5740, a нa излeкувaнитe 2915 – 17 oт тях ca ce рaздeлили c вируca прeз пocлeднoтo дeнoнoщиe. Aктивнитe cлучaи ca 2579.

Зa дeнoнoщиeтo са oтчeтeни пeт нови cмъртни случаи, oбщият брoй нa пoчинaлитe с коронавирус от началото на епидемията e 246. Хocпитaлизирaни ca 458 чoвeкa, 28 oт тях ce нaмирaт в интeнзивни oтдeлeния. Пocтaвeнитe пoд кaрaнтинa oт нaчaлoтo нa eпидeмиятa ca oбщo 241 269, в мoмeнтa брoят им e 21 302.

Oбщият брoй нa тecтваните e 153 576.

Всеки ден се извозват хора, които са с положителни тестове или хора, за които има съмнение, че са заразени, заяви пред БНТ говорителят на столичната Спешна помощ Катя Сунгарска.

„Когато става въпрос за COVID-19, където и да е в София, екипът се връща в централата, облича се в защитни облекла и след това отива на адреса, взима пациента и го откарва в болницата, оттам се връща пак в централата, обеззаразява се, както и линейката, което отнема около 45 минути до час. При нашия тежък кадрови дефицит това е огромно предизвикателство“, разказа Сунгарска.

„Някои хора не ни дават точна информация. Те казват, че имат проблеми със сърцето, с кръвното, имат болки в гърдите, а като отиде екипът на място необезопасен, той се сблъсква със симптомите на коронавирус – температура, втрисане и т.н“, допълни тя и призова хората да бъдат максимално прецизни, за да могат да защитават екипите и да не стават заразоносители.

В Спешната помощ в София работят 13, 15 до 18 екипа. „За такъв обем град минимумът на минимумите е 80 екипа“, уточни Сунгарска.

Говорителят на Спешна помощ разказа и за своя колега, починал в борбата със заразата. „Няколко дни лежи вкъщи, след това го транспортират с линейка до болницата, там също е около седмица, в сряда са го интубирали и в петък сутринта той си отиде. Вчера излезе поредната гавра с починал по време на изпълнение на служебния си дълг медик. Това беше някакъв пасквил, написан от името на неговото семейство, че той е починал от рак и че това е било очаквано. Категорично искам да заявя, че това е най-гнусната новина, която може да се направи“, каза тя.

Сунгарска обясни, че подобни неща са излезли и когато д-р Нели Пандова е починала. „Не мога да си обясня защо е този отпор. Колегите ми са потресени и коментарът, който се налага от вчера сред тях, е че всичко се плаща на този свят и вярват във възмездието“, допълни Сунгарска.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *