Почина космическият глас от Перник – народната певица Павлина Горчева

Народата певица с пернишки корен и неизмерим талант Павлина Горчева е починала. Малко преди рождения си ден, пернишкият талант си отиде на 83 години.

Ето какво написа Митко Василев: „Отиде си голям човек със сърце отворено към всеки, легендарен талант и певица, текстописец, композитор и човек от народа! На 1 април се навършиха 66 години активна творческа и концертна дейност. Стотици авторски песни и текстове. Множество филми за нейният живот и творчество. Носител на множество престижни награди и ордени. Почетен гражданин на град Перник. Създател на множество дуети, трио, квартет, секстет. Солист на Ансамбъла за народни песни на Българското радио, Хор „Космически гласове“ и други. Педагог на стотици млади таланти“.

Павлина Горчева е родена на 22 април 1938г. и отдавна си е извоювала име на ревностен пропагандатор и оригинален изпълнител на граовските народни песни. Още от малка започва да пее и постепенно това става смисъл на нейния живот, а по-късно и професия. Чрез конкурс постъпва в Ансамбъла за народни песни на Българското радио (едва 16-годишна). По-късно хорът се отделя под името „Мистерията на българските гласове“, припомня zapernik.com.

„Уважаеми Приятели, с дълбоко прискърбие съобщавам за загубата на любимата ни майка, баба и приятел! Загубихме един прекрасен и любим човек, който ще остане завинаги в сърцата ни! Поради извънредната ситуация ще почетем паметта й в следващ подходящ момент“, пишат нейните близки на стената й във Фейсбук.

Казват, че светлите хора Господ си ги прибира по големи празници. Съболезнования на близките и паклон през паметта на Павлина Горчева!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *