Почитаме голяма светица, празнуват 6 любими имена

Почитаме голяма светица, празнуват 6 любими имена

На 30 май Православната църква почита паметта на Света Емилия – тя е майка на св. Василий Велики.

Емилия е женският вариант на името Емил, което идва от латински (aemilius), и значи съперник.

На Св. Емилия празнуват имената (именници): Емил, Емилия, Емилиан, Емилиана, Емилиян, Емилияна.

Света Емилия произхожда от богат благороднически род. Самата тя има пет дъщери и петима синове. Двама от братята на Василий – епископите Григорий Нисийски и Петър Севастийски били причислени към православните светци.

Тя е майката на св. Василий Велики и на Св. Макрина. Много голямо влияние върху децата в семейството оказва най-голямата дъщеря на Емилия – Св. Макрина, която чрез своите беседи им внушава Божията любов и ги кара да се обърнат към чистия живот.

След като децата ѝ напускат дома ѝ, св. Емилия и най-голямата ѝ дъщеря основават женски манастир. Емилия разделя семейното имущество между децата си и освобождава робите и робините. Много от освободените робини се присъединяват към тях.

Те се отричат от света и така се образува девически манастир, където те всички живеят под един покрив и делят всичко по равно. Те живеят в смирение и любов и в тях няма нито гняв, нито завист, нито ненавист, нито презрение.

Те се отричат от суетата и тщеславието. Славата им е в това, че никой не ги познава, богатството им – в нищетата, тяхната храна – въздържанието. По този начин Емилия доживява дълбока старост. Когато починала, по нейно желание е погребана в малък семеен параклис при мъжа си и един от синовете ѝ. Обявена е за блажена.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *