Почитаме смел български светец, черпят Емил и Емилия

Да почетем днес смелия българин, който предпочете мъченичеството, но не предаде своята вяра. Това е Св. Емилиан Доростолски. За всички български християни 18 юли е изключително важен ден.

Свети Емилиан е роден в град Дуросторум (Доростол, днес Силистра).

Затова е записан в църковния календар на БПЦ като Доростолски. Младият Емилиан и още жители на града приели християството. По същото време император Юлиан изпратил своите управници да издирват християни, които да изправят пред съда.

Един от управниците пристигнал на проверка и в град Доростол. Местните хора обявили категорично, че при тях няма християни. След като чул тези думи, управителят останал изключително доволен.

Затова решил да организира едно пищно и шумно тържество. Поканил жителите на целия град, за да се забавляват.

Младият християнин Свети Емилиан не могъл да изтърпи празника. Той се изправил пред всички. Гордо заявил, че е станал християнин. След това начупил статуите на фалшивите богове.

Вбесен, управителят веднага заповядал да арестуват дръзкия и нахален младеж. На града наложил висока глоба, заради укритите християни.

Наказали Свети Емилиан с много тежки наказания. Той ги изтърпял смирено, с огромна вяра и с християнско достойнство.

Управителят видял, че не може да сломи духа на Свети Емилиан. Затова го осъдил на смърт. На 18 юли го изгорили жив на кладата на брега на река Дунав.

На този ден си спомняме за талантливия и обичан български писател Емилиян Станев.

Той пише за животните и сладкодумно разказва за техните приключения. Това са произведенията “През гори и води“, “Лакомото мече“, “Повест за една гора“, “Когато скрежът се топи“, „Чернишка“.

Най-емблематичното произведение на Емилиян Станев за възрастни е повестта “Крадецът на праскови”. Филмът с участието на Невена Коканова е истински хит. Къщата на писателя във Велико Търново е превърната в музей.

Имен ден на 18 юли празнуват Емилиан, Емилиян, Емил, Емо, Емко, Емчо.

Жените с името Емилия, Ема, Емили празнуват своя имен ден на 30 май – денят на Света Емилия. Тогава мъжете нямат имен ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *