По български: Нашенци лъжат на КПП-то, че отиват на работа, а са безработни

Десетки българи са се опитали да минат през КПП-та, поставени в градовете, като лъжат полицаите, че работят на определени места, а всъщност са били регистрирани в бюрата по труда. Това обяви на брифинг в МС главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов. Той добави, че няма да затварят областните градове за Великден.

Има заповед на министър Ананиев, която е в сила и която се спазва, тя е в сила и ние я спазваме. Затова уточнявам – няма да бъда издавана нова заповед. Вчера хората се юрнаха. На изхода на София беше страшно. Не разбират ли каква е опасността тези хора. Но насила можеш да вземеш, а не да дадеш“. Това заяви главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов.

Той даде брифинг в Министерския съвет заедно с директора на Главна дирекция „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски, директора на СДВР старши комисар Георги Хаджиев, и директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.

В пресконференцията участват директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски, директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев, директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.

„Искам да започна с уточнение от вчера – има заповед на министър Ананиев, която се спазва, няма да има нова. Вчера хората се юрнаха, беше нещо страшно. Не знам защо не спазват мерките, не осъзнават ли опасността? Насила можеш да вземеш, а не да дадеш. Областните градове се напускат когато има основание за това. Разликата сега е, че предвид 4-те почивни дни основанието „отиване на работа“ ще отпадне. 9312 декларации – 641 които пишат, че отиват на работа нямат договори за дейност. 80 лица са посочили че отиват на работа, а са регистрирани в бюрата по труда“, каза главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Не разбирам дали хората искат след празниците да се задъхваме. Вчера на изхода на София беше пълно, добави той. Ще бъдат допускани да пътуват само хора, които имат наистина неотложната необходимост за това. Нека не съсипваме това, което успяхме да изградим от 13 март досега, призова още Ивайло Иванов.

Над 600 лица, които са посочили, че отиват на работа, нямат въобще сключени договори. 80 лица дори са били регистрирани в бюрата за безработни.

„Полицаите не са там за подигравка, да се чудим как да ги излъжем. Само 9000 декларации ви изнасям в момента, стотици хиляди са предадени. Кого лъжем, не полицаите, а себе си и близките си. намираме си основания пътуваме, заразяваме се. Не се опитвайте да заблудите никой, заблуждавате само себе си, останете си вкъщи, когато сме здрави всеки ден е празник, ще имаме време да излизаме, да се съберем с компания. Полицията не е репресивен орган, апелираме за отговорно поведение. Как да обърнем влака, ако декларацията на някой е лъжлива? Ще има полицаи и на гарите, ще има строг контрол. Няма основания армията да се включи на този етап“, заяви още той.

„Ще усилим служителите на КПП-тата, те са 215 на брой в момента. Ще засилим контрола, чрез преглед на декларации ще установим дали имат основателна причина да пътуват. Ще охраняваме около 4000 храма, така че да не допуснем извършваме масово събиране и да следим за изпълнението на мерките. КАТ също ще работи, ще следи за нарушения по пътя. Нашата цел не е да наказваме, а да пазим човешки животи“, каза гл. комисар Христо Терзийски.

„Бяха проверени всички православни храмове, на 1281 от тях бе обърнато по-специално внимание, тези, които са средища на повече хора. 148 разпореждания са връчени за изпълнение. Дадени са указания на свещениците. В 28 от най-значимите обекти ще има 24-часово оперативно дежурство, 501 човека са ангажирани“, заяви главен комисар Николов.

„За първи път няма да призоваваме дамите да връзват косите си, за да не се запалят от свещта на този до нея, защото хората ще бъдат на разстояние. Внимавайте със свещите, поставяйте ги на негоримо място вкъщи, за да не предизвикаме пожари“, предупреди директорът на пожарната.

Ст. комисар Георги Хаджиев пък информира, че пред големите храмове ще има КПП-ТА, 23 такива има вече в квартал „Факултета“, 5 във „Филиповци“. Допускането ще става при постоянен адрес, полагане на труд и по здравословни причини. Ще се изискват както служебни бележки, така и документи за самоличност.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов призова хората заради едното ядене и пиене да не провалят всичко постигнато до момента – т.е, че в България засега няма епидемия от такива огромни размери, каквато се наблюдава в други държави. Разбирам, че искате да видите близките си, но може да го направите и по видео връзка, допълни той. Ивайло Иванов каза, че и той искал да навести родителите си, но няма да го направи, защото не знае дали е носител на коронавируса, тъй като не се е изследвал. Главсекът на МВР коментира и че вероятно на някои мъже им е трудно да стоят непрекъснато с жените си, но ги посъветва в името на здравето да потърпят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *