По време на епидемия: 14-те лекари от МБАЛ – Гоце Делчев от петък напускат

14-те лекари от МБАЛ „Ив. Скендеров” в Гоце Делчев, които преди 2 месеца подадоха предизвестия за напускане, но ги стопираха заради заплахата от коронавирус, все пак се разделят с болницата и от събота, 4 април, не са на работа.

Д-р Вера Ерменкова – началник на неврологично отделение, д-р Георги Карамитев – началник на вътрешно, д-р Петър Шопов – началник на ортопедия и травматология, д-р Димитър Бъчваров – началник на хирургично отделение, хирурзите д-р Велизар Герганов, д-р Иван Канелов и д-р Любен Коков, началникът на акушерство и гинекология д-р Иван Стоев и колегите му в отделението д-р Мария Герова, д-р Мария Стоева и д-р Виктор Донков, неонатолозите д-р Евдокия Бъчварова и д-р Магдалена Кълвачева и завеждащият ОАИЛ д-р Милан Първанов вчера излязоха пред жителите на общината с отворено писмо, прочетено от д-р Донков, в което обстойно обясняват как и защо се е стигнало до решението им, пише в. „Струма“.

Причината е една и тя се нарича д-р Светослав Улевинов, управител на болницата от миналата година, категорични са медиците.

Както „Струма” вече съобщи, основните им обвинения са към управителя за авторитарно управление, липса на диалог с тях, липса на всякакви икономически резултати за затъващата все по-дълбоко в дългове МБАЛ, както и несправедливо разпределение между лекарите и сестрите на фонд „Работна заплата”, на фона на което решението на Улевинов да получава 2 заплати – и като управител, и като лекар в детско отделение, колегите му определят като цинично.

Заедно с изредените дотук мотиви, които фигурираха в няколко протестни писма, адресирани до кмета на Гоце Делчев и Общинския съвет, във вчерашното си обръщение лекарите добавят още няколко акцента.

Единият е за доведените от шефа им в МБАЛ столични специалисти, които Улевинов лансира като лекари, поканени от него в ден на отворените врати за безплатни прегледи на населението, но всъщност те така главно набирали пациенти за здравните заведения в София, в които работят. Недоволството на напускащите лекари е още и от раздутия от управителя им щат, който включвал дори психолог, който по цял ден си седял в кабинета и получавал заплата, без да върши никаква работа.

Лекарите са възмутени от нападките на управителя им, че те си претупват работата в болницата, за да ходят в частните си кабинети, че завиждали на специалистите, които той води от столицата, както и че цялата им протестна кампания била опит да си „запазят кокала”.

Поведението на д-р Улевинов колегите му са охарактеризирали с българската поговорка „Цървули няма, гайда иска”. Интервютата, които пък напоследък той дава пред местните медии, медиците определят като пълни със „захаросани лафчета и заучени фрази, без реално съдържание в тях”.

„Трудно ни е да напуснем болницата, която е наш дом, но винаги оставаме на ваше разположение”, декларират 14-те лекари.

С това те слагат край на сагата с кризата в МБАЛ „Ив. Скендеров”, започнала още миналата година и достигнала своя пик в навечерието на кризисната ситуация, в която изпадна страната на 13 март. Като последен опит да потушат напрежението сред белите престилки в началото на март ОбС излъчи специална комисия, която да обиколи болницата и да разговаря с лекарите и сестрите. Омиротворителната им акция обаче бе стопирана от коронавируса, а самите лекари в болницата обещаха да не я напускат, докато заразата върлува. Видимо обаче изявленията на д-р Улевинов през последните дни са ги убедили, че на практика той не е променил по никакъв начин отношението си към тях и са взели решението в петък да освободят кабинетите си.

„Видях обръщението им, направихме много усилия да помирим двете страни, но явно не се е получило, ще мисля днес какво още може да се направи и мога ли да ги убедя да си оттеглят молбите за напускане”, коментира кметът на Гоце Делчев Владимир Москов.

Единствената добра новина в здравеопазването на Гоце Делчев към вчерашна дата беше само че в болницата още не се е появил заразен с коронавирус.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *