По време на изолация: Частните забавачки събират такси, а деца няма

Частните детски градини не се вълнуват от извънредното положени и продължават да събират от родителите такси, въпреки че от над 2 седмици децата стоят вкъщи заради мерките срещу разпространението на коронавируса.

За това алармират десетки родители пред „Сега“ и в социалните мрежи. На места директорите искат пълната такса, на места – част от нея. Съвсем различно е положението в общинските детски заведения.

„Родителите заплащат такси в общинските детски градини за реално посещение. В момента няма такова, така че такси не се дължат“, коментираха пред „Сега“ от националното сдружение на общините в България (НСОРБ). Не е нужно всяка община да взема поотделно подобно решение, макар че някои градове се презастраховаха.

Наскоро кметът на Варна разпореди таксите за ясли и детски градини да се отменят, докато трае извънредното положение. „За времето, в което детската градина не работи, родителите няма да заплащат такси. Това е ясно регламентирано в Наредбата за определяне и администриране на местни такси и цени на услуги, предоставяни от Столична община“, коментираха и от Столичната община.

Не така обаче стои въпросът с частни детски градини. За разлика от частните училища, които провеждат дистанционно обучение, в забавачките няма такова. Въпреки това на много места искат пълната такса от родителите, става ясно от сигнали към „Сега“ и във фейсбук. „Не е нормално да не се ходи на ясла и да ти се приспада само храната. Аз също трябва да плащам и на детегледачката, а после и цяла такса пак на ясла“, казва ядосано майка.

„При такса 630 лв., сега ще плащаме 380 без децата да ходят“, дава пример родител. „Сега ни правят отстъпка само за храната. Таксата ни е 870 лв., ще плащаме 690 лв.“, споделя друг. Трети е решил директно да отпише детето си, въпреки че са му поискали 50% от сумата, тъй като въпросното положение очевидно ще се проточи доста. „Плащаме в пълен размер. 3 пъти годишно приспадат сумите при отсъствия. Надявам се и сега да стане това“, изразява надежда друг. Доста са и мненията, че в случая трябва да се намеси държавата.

Има частни градини, които засега са освободили от такси родителите. „Ние като собственици на такова заведение говорихме лично с всеки родител и помолихме да спрат месечните преводи, докато не се оправят нещата. Що се отнася за платени вече дни, то това ще се обсъжда и ще бъде компенсирано при завръщането към нормално положение“, казват от детска градина Kidi-Gan.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *