По време на COVID-19: Такса 8 лв. за ходене на работа, 1,70 лв. за магазина

Българските служители ще плащат по поне 8 лв. от дневния си надник, за да ходят на работа, а тези, които са хукнали да напазаруват, по 1,70 лв. на посещение в магазина. Тази сума ще трябва да бъде отделяна само от гражданите, които нямат многократна предпазна маска, пише „Марица“. До тук се стигна след като здравният министър Кирил Ананиев разпореди задължителното им носене и на открити, и на закрити обществени пространства в борбата с COVID-19. Така на практика на гражданите се забранява да напускат домовете си, без да са поставили на лицето си маска, а тези които са дръзнали да се опълчат ги грози солена глоба – 5000 лв.

Това означава, че работниците, които не работят от вкъщи или не са минали на съкратен работен ден и нямат многократна маска, трябва да се бръкнат поне по 8 лв. в джоба си, за да се трудят. Еднократните такива се търгуват по 1,70 лв., ако в аптеките има налични и не бива да забравяме, че ако ходим пеш или с градския транспорт, 8-часовият работен ден се удължава с поне още час. При 20 работни дни месечно семейният бюджет ще бъде ощетен със 160 лв. Причината е, че те трябва да се сменят на всеки два часа.

В една от веригите аптеки в Пловдив еднократните маски отдавна са почти изчерпани и в момента разполагат с по-малко от кутия. В един пакет има по 50 броя. Затова и в социалните мрежи още щом се разбра за новата заповед, започна запазването на бройки. „Искаш ли да ти запазя, докато имам? Еднократни, трипластови са“, пише служител в аптека на познат във фейсбук. Междувременно тези, които са от плат, поне за момента също са в ограничени количества. Наличността им в града под тепетата не е повече от 200 бройки на обект.

Оказва се, че на пловдивчани хич не им се нрави забраната за излизане извън дома с маска. Веднага щом се разбра за заповедта, при вида на човек, който използва предпазни средства, се чуваха думите „ей така искат да ни направят всички, да сме като овце“.

„На робите и на крепостните селяни не са им издавали такива заповеди“, казва Марин Николов. „Когато издаваш заповед, не трябва ли да осигуриш поне ресурс за изпълнението й? И маската, която ще си ушиеш сам, само и само да не те глобят – ефективна ли е? Целта е да ходим маскирани ли“, се чуди Иванка Маринова. Други като Димитър Миланов питат кой ще им даде пари, за да си купят предпазни средства. Има и такива, които се опитват да гледат на ситуацията с насмешка и казват, че „са ни забулили всички. Къде се скри Антон Дончев, за да напише втора част на „Време разделно“.

И тук идва въпросът доколко ефективно изобщо е носенето им. Мненията са противоречиви – ген. Мутафчийски всеки ден повтаря, че те имат ефект само ако се използват от болни. По думите му при всички други хора ползата е само да не се докоснат по лицето с ръка, която е вече е пипала заразена повърхност. Това обаче може да се случи и у дома, ако не си измием ръцете, когато се приберем.

В същото време здравният министър е категоричен, че носенето на маски е задължително. И на пръв поглед решението му изглежда логично, имайки предвид хората, които нон-стоп щъкат навън на групи въпреки забраната. Само преди няколко дена обаче Световната здравна организация апелира да не се разхищават маски, които и без това не достигат почти навсякъде в Европа. Те апелират да се носи предпазно средство само ако кихаме или кашляме, или имаме съмнения, че даден човек е заразен. Това обаче явно не важи за здравното министерство, което смята, че носенето на предпазни средства трябва да става от всеки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *