По кукерски: Банскалии гонят коронавируса с дрънкане на звонци

По кукерски: Банскалии гонят коронавируса с дрънкане на звонци

Банскалии гониха коронавируса тази вечер с дрънкане на звонци. Камбанен звън на църковни камбани разтресе пирина. Призивът е в социалните мрежи, всяка вечер до края на карантината, в 19 часа всеки, който има звонци да ги раздрънка. Едни излизаха на двора, други от балконите на къщите извършваха ритуала.

„В миналото са ги използвали срещу разпространението на различни епидемии. При появата на холера и чума камбаните на всички храмове започвали да бият в един и същ час. И те наистина са помагали, а положителният резултат днес е обяснен дори по научен начин. Според тях камбаненият звън обезврежда вирусите на грипа и жълтеницата в радиус от 5 км“, пише в социалните мрежи.

Общинският кризисен щаб благодари на жителите на града, които спазват разпоредбите, указанията и препоръките на Министерство на здравеопазването, Националния оперативен щаб и на Общинския щаб в гр. Банско.

Оценяваме проявеното търпение и разбиране, че в необичайната ситуация, в която е поставена държавата и особено нашият град, е необходимо време за организиране и координация на действията за осигуряване на нормални условия за живот в условията на карантина.

Общинският кризисен щаб получава информация за проблемите на гражданите и предприема необходимите действия в рамките на правомощията си и при стриктно спазване заповедта на министъра на здравеопазването. С предимство се решават нетърпящите отлагане въпроси.

Доставката на храни, медикаменти и стоки от първа необходимост ще става само през КПП на изхода на гр. Банско в посока към гр.Разлог под контрола на представители на РЗИ и БАБХ.

За извършване на социалните дейности е създадена извънредна организация. Открити са горещи телефонни линии само за хуманитарни въпроси: 0896805125, 0894358250, 0899123739, 0893637010

КПП на трите изхода на гр. Банско – към гр. Разлог, гр. Добринище и с. Баня са изнесени на такова разстояние, че животновъдите да могат да стигат до фермите си. Тяхното движение е при специален режим, контролиран от органите на МВР. Ще бъде обявен начинът за доставката на фураж.

Производителите на мляко могат да изнасят продукцията си до мандрите със съдействието и под контрола на представителите на БАБХ и РЗИ на КПП.

В много от хранителните магазини, аптеките, бензиностанциите и банките, персоналът е от съседни на Банско населени места и това създава проблем за работата на обектите. Апелираме към собствениците да назначат временно? на работа местни хора или да променят работното време, така че да не се стига до затваряне на обектите.

Хората с медицински проблеми да се обръщат към личните си лекари, а при спешни случаи на телефон 112.

При общия краен недостиг на предпазни средства и дезинфекционни консумативи, съдействаме за доставката на предпазни средства в аптечната мрежа.

Отправяме призив към наемодателите да не гонят от квартирите досегашните си наематели, които не могат да напуснат Банско.

Няма възможност и не е необходимо да се правят масови изследвания на работещите в туристическия бранш.

Както ясно е записано в заповедта за налагане на карантина от страна на правителството: напускането на домовете ще бъде осуетявано и санкционирано. Разрешено е излизането от домовете за пазаруване или други неотложни нужди само по 1 човек с предпазни средства. Родителите да не допускат излизането на децата от домовете.

Съветваме гражданите да не се опитват да излизат или влизат в града по полски и горски пътища под страх от строги санкции за неспазване на разпоредбите на контролно пропускателния режим в условия на пандемия, съгласно чл.355 (2) от Наказателния кодекс.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *