По-лесен достъп до европари за бизнеса в кризата

Икономическият министър Емил Караниколов обеща по-опростени процедури с ясни критерии за кандидатстване по оперативната програма за конкурентноспособност и иновации. В кризата фирмите ще могат да получат безвъзмедно ликвидни пари в по-кратък период, обясни министърът в ефира на БНТ.

По думите му определени сектори от икономиката ни страдат заради извънредните мерки, но и без тях, ако никой не ходи по хотели и ресторанти, ефектът е щял да бъде същия. Значително по-голям проблем са икономиките около нас. Колкото повече са забавят големите предприятия в Европа, толкова по-тежко ще е за българската икономика. Трябва да се отървем от вируса, икономиката ще се справи. Не може да му видим края, важното е да не прерасне в политическа криза, смята Караниколов.

Той смята, че не може да се каже, че всички сектори са спряли. Има заводи, които работят и изнасят стоки извън Европа. Индустрията се адаптира към кризата. Във военната индустрия също има проблем, защото има готова продукция, която не може да бъде приета от купувачите.

Министърът смята, че трябва да се борим с COVID-19 на глобално ниво. Имаме готовност да предприемем допълнителни икономически мерки. В момента са приети краткосрочни такива. За първото тримесечие страната ни няма проблем по икономически показатели, които ще излезнат тепърва през април.

Правителството взе мерки, които бяха подкрепени от Германия и Европейската комисия. Приехме икономически мерки към момента, готови сме и на дългосрочни. Моделът 60/40 е първата ефективна мярка, за да се опита държавата да помогне, обясни министърът. По негово мнение не би трябвало бизнесът да очаква, че държавата ще плати 100% от заплатата на техния работник. „Това са краткосрочни мерки. Нека да видим какво ще се случи в следващия един месец. С всеки изминал ден все повече сектори от икономиката започват да боксуват“, каза Караниколов.

Той обясни, че сега не е момент за популизъм. Бюджетът е един. Не трябва да се раздават пари само заради това, че някой се е събудил и е решил, че трябва да му се вдигне рейтинга.

„Няма такъв механизъм да можеш да помогнеш на всеки, толкова на колкото на него му се иска. В момента се прави предложение правителството да може да изтегли заем до 10 милиарда лева, но никой не е казал, че тези пари днес или утре ще се теглят“, коментира критиките на опозицията, че държавата тегли заеми без яснота за какво ще се харчат. Караниколов смята, че няма механизъм да се помогне на всеки: Защо да дадеш пари на човек, изолиран от обществото, като не плаща данъци и осигуровки, завърши министърът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *