По-малко от месец до началото на учебната година – търсят се учители

7 работни места за учители обявиха в VІІІ СУ „Арсени Костенцев” – Благоевград. За предстоящата учебна година се търсят учител в начален етап с английски език, един начален учител и един с група ЦДО, също така преподавател по български език и литература в прогимназиален етап, по музика 5-7 клас, обявени са и по половин щат или 1/2 място за учител по физическо възпитание и спорт и по технология и предприемачество 5-7 клас.

По повод окомплектоването на колектива за новата учебна 2020/2021 г. директорът на VІІІ СУ Сергей Биров сподели неотдавна, че се пенсионират 4 начални учители. Именно това след направената реорганизация и разпределение на часовете е една от причините за привличането на нови педагози, като срокът за подаване на документи е до 16 часа на 21.08./петък/, пише в. „Струма“.

„Правейки сравнения с предходните години, очаквам кандидатите да са между 40 и 50”, прогнозира С. Биров. Той поясни, че няма изисквания за стаж, тъй като това би било дискриминативно. „Съгласно вътрешните правила, които не са измислени сега, а преди 4 години, комисия, съставена от зам. директора по учебната дейност Рая Барбулска и главните учители, ще „отсея” кандидатите по документи и тези с най-добри показатели – по трима за позиция, ще бъдат поканени на интервю”.

„Важно е кандидатите да имат широки познания и иновативно мислене. Затова и едни от въпросите, които ще бъдат зададени от комисията, са: Какви иновативни елементи би приложил в своята работа съответният кандидат за учител и как би се включил в училищните иновации”, издаде директорът на VІІІ СУ, което в първото в община Благоевград иновативно училище и следвайки заложения план и политика, ще прилага внедрените иновации за трета година.

Също до 21 август искащите да работят като учител по математиката, БЕЛ, по английски, немски, музика – 270 часа, могат да подават документи в Профилирана гимназия „П.К. Яворов” – Петрич. Във връзка с това ръководителят на учебното заведение Кристина Касабова коментира, че обявеният 1/2 щат по математика е по заместване и за него няма притеснения, двете учителски места по английски език също са до завръщане на титуляря, за щата по български език и литература има желаещи.

„Всъщност нова е позицията за учител по английски и немски език. За пръв път се обявява в нашето училище, тъй като имаме идея да направим нещо ново и различно”, каза Кр. Касабова. Директорката допълни и, че има специалисти по чужди езици, някои от тях към момента „опипвали почвата”, именно затова са дали и по-дълъг срок за подаване на документите – от 10 до 21 август.

В Неврокопската професионална гимназия „Димитър Талев” – Гоце Делчев пък търсиха учител по счетоводство, по история и цивилизация, по БЕЛ, по английски – 432 часа, учител в професионално направление „Туризъм” и един хигиенист.

Че не може да говори в момента, защото провежда интервюта, сподели в кратък телефонен разговор вчера предиобед директорът на НПГ Мария Георгиева. „Има поне по 10 кандидати за позиция. Няма недостиг или „глад” за учители”, категорична бе М. Георгиева и продължи с интервютата с желаещите да станат учители.

Въпреки коментарите и ширещите се твърдения за „глад” на учители, образователни специалисти са категорични, че специално за Пиринско такава тенденция и недостиг няма.

Дори и сега на фона на пандемията Факултетът по педагогика на Югозападен университет „Неофит Рилски” – Благоевград успя да изкара на пазара на труда рекорден брой от 500 учители. В продължение на цял месец, разделени на групи, по график и спазване мерките за безопасност, четвъртокурсниците от бакалавърските програми и магистрите от всичките 4 катедри на факултета успяха да се дипломират, като положиха успешно заложените два държавни изпита – теоретичен и практически. Изпитите от т.нар. предварителна държавна сесия не бяха отменени или отложени за през есента именно за да не се оголва системата откъм кадри и да се даде възможност на стотици завършили да започнат работа по училищата и детските градини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *