По пазарите в София: Продавачите с маски, възрастните купувачи – не

Tърговците по пазарите в столицата продават стоката си с ръкавици и медицински маски заради коронавируса. Възрастните купувачи обаче масово се разхождат между сергиите и пазаруват, без да ползват никакви предпазни средства, показва проверка на „Монитор“.

Повечето от клиентите на Женския пазар  бяха пенсионери, които попадат в рисковата за Covid-19 група. Въпреки това голяма част от тях

смело опипваха и подбираха зарзавата

който купуват, без да са въоръжени с предпазни ръкавици. Същото беше и положението на пазара в „Красно село“.

На повечето от сергиите на най-голямото тържище в столицата са поставени табелки за дистанция от метър и половина между хората на опашката. На вратите на магазинчетата пък има указания, че вътре се пуска само по един клиент. Купувачите спокойно се редят на опашки и дори използват престоя пред павилиончетата за сладка раздумка и анализ на мерките срещу коронавируса и последната бройка на заразените.

Търговците на пазара не предлагат на клиентите си дезинфектанти, каквато практика вече въведоха някои от големите вериги за хранителни стоки, както и дори собственици на малки квартални магазинчета.

Продължава регулярната дезинфекция на Женския пазар и на пазар „Димитър Петков“, както

и на предгаров площад „Ротонда“

които се стопанисват от общинското дружество „Пазари Възраждане“, съобщиха от предприятието днес.

Дезинфекцията на откритите пазарни площадки след приключването на пазарния ден ще се комбинира с миене на цялата територия на тържищата с оглед по-голяма превенция и грижа за здравето на клиентите и търговците на площадките. Дружеството продължава да осигурява нужните предпазни средства – защитни маски, ръкавици,

дезинфекционни разтвори на спиртна основа

на служителите си и на търговците на двата пазара, става ясно от съобщение на сайта на предприятието. Със заповед на изпълнителния директор на „Пазари Възраждане“ е разпоредено и да се допуска по 1 човек в търговските обекти, тип павилиони на пазарните пространства, а изчакването да става отвън на дистанция 1,50 м. На дистанция от 1,50 трябва да пазаруват и клиентите на масите за сергийна търговия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *