По-скъп ток за две трети от малките фирми от 1 юли

По-скъп ток за две трети от малките фирми от 1 юли

Над две трети от малките фирми ще плащат по-скъп ток от 1 юли, показват данни на трите големи доставчика на електроенергия, съобщи БНТ. Причината – масово дребният бизнес все още не си е избрал доставчик на електроенергия и ще трябва да я купува от така наречения доставчик от последна инстанция.

Малките фирми имаха една година гратисен период, за да преминат от регулиран на свободен пазар. Повечето от компаниите обаче са на път да изпуснат срока – 1 юли.

„Много е важно да кажем, че след 1 юли тези клиенти няма да останат без електрозахранване, но ако не са си избрали търговец, тяхното снабдяване ще бъде поето от т.нар. доставчик от последна инстанция“, каза Петър Костадинов, ръководител на отдел „Комуникации“ в EVN.

Цените при този вид доставка са по-високи с между 30 и 50%, защото целта е компаниите да не се задържат много дълго време при него. За да влезе в сила обаче смяната на доставчик, заявление се подава 20 дни предварително.

Те имат срок до 10 юни най-късно да си изберат доставчик, каза Тодор Матев, директор продажби на дребно на ЧЕЗ.

Всеки търговец на ток предлага различни договори – и като продължителност, и като цена в зависимост от потреблението на клиента. Въпреки че ще изтече гратисният период, фирмите ще могат после бързо отново да намерят доставчик.

Пазарът си върви, по всяко едно време, всяка една фирма може да реши да си смени доставчика, допълва Матев.

Така, ако фирмите не се възползват от последните оставащи дни, за да сменят доставчика си, автоматично ще започнат да плащат по-скъп ток, което може да доведе до повишаване на себестойността на продукцията им и оттам намаляване на конкурентоспособността.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *