По 10 бона и 5 месеца условно за симитличанин и македонец, нарушили карантина

По 10 бона и 5 месеца условно за симитличанин и македонец, нарушили карантина

Мъж от Симитли бе одрусан с глоба от 10 000 лв. и 5-месечна условна присъда заради нарушаване на карантината, под която бил поставен след завръщане от чужбина. Той получил предписание от РЗИ да остане под 14-дневна карантина на 7 май, след като се прибрал от гурбет. След 5 дни, на 12 май вечерта, била извършена проверка от страна на полицията на посочения от него адрес, но не бил открит там. Вместо това е установен на друг адрес, поради което му е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 355 от НК – нарушаване на карантина по време на извънредно положение заради епидемия от коронавирус.

В рамките на бързото производство той е признал вината си и сключил споразумение с Районна прокуратура – Благоевград като се съгласява да изтърпи наказание от 5 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок и глоба от 10 000 лв., което е в сила, след като е одобрено от съда, пише „Струма“.

Същата присъда отнесе и македонец с българско гражданство, който бил поставен под 14-дневна карантина, след като се върнал от Сърбия. Веднага след като стъпил на българска земя на 12 май, македонецът с двойно гражданство получил предписанието на РЗИ и посочил, че ще изтърпи карантината на адрес в благоевградското село Логодаж. Вместо това още същия ден се отправил към ГКПП – Гюешево, единственият граничен пункт, отворен за леки автомобили към Македония. Още на пункта му е повдигнато обвинение за нарушение на противоепидемичните мерки, а още на следващия ден е сключил споразумение с прокуратурата да понесе наказание от 5 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок и 10 000 лв. глоба.

Любопитна тенденция на „раздвоение“ на националното самосъзнание се забелязва в поведението на някои македонци с двойно гражданство. Когато пътуват в Европа, се възползват от екстрите на българския паспорт, а когато са поставени под карантина, бързо забравят за българската адресна регистрация и размахват македонския си паспорт с искане да им бъде разрешено да напуснат втората си родина за 24 ч.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *