По 3-ма кандидати с маски и ръкавици влизат на изпитите за шофьори в Благоевград

Как се провеждат изпити за шофьорски книжки в условията на ковид епидемията? Това реши да провери репортер на „Струма“ вчера на място в РД „Автомобилна администрация“ – Благоевград. Пред сградата чакаха три момичета с маски на лицето, спазвайки дистанция помежду си, информира в. „Струма“. На входа стоеше служителка, която допускаше по един човек, като преди това му подаваше шише с дезинфектант за ръцете.

„Теоретичният изпит се провежда на групи с по трима човека, които имат предварително определен час, като се следват строги правила”, обясни вр.и.д. началник на РД „АА“ – Благоевград Иван Милев. Ето какво разказа той: „Теоретичните изпити се възобновиха от миналата седмица, но засега допускаме само по 3-ма кандидати, вместо 6, колкото са банките в залата, за да няма струпване. Изпитът трае 45 минути, като всички кандидати са предупредени да носят маски и ръкавици. Ако нямат, ние имаме готовност да им осигурим. Изпитът протича при спазване на определен алгоритъм.

Първо изпитващият инспектор, който днес е Румен Дюлгеров, прави инструктаж пред сградата на групата от трима кандидати. Допускат се един след друг, като кандидатът първо минава през детектор, който да установи наличие на метални предмети, след което дава личната си карта на изпитващия, който я сканира. След това му се прави снимка от камера, като служител от МВР в София прави сравняване онлайн на самоличността, като сравнява снимките.

След като се установи, че всичко е наред, компютър определя на коя банка да отиде кандидатът. Там се прави ново лицево разпознаване от страна на компютъра, след което явяващият се на изпит отново слага маската на лицето си. Следва кратка презентация от около 2 минути как ще протече изпитът, която излиза на компютъра. След това на екрана излиза и електронната листовка, като оценката става ясна веднага след решаването на теста, в който има верен и неверен отговор. Изпитът се записва от началото до края с камери.

Няма никакъв шанс някой да препише, тъй като всяко раздвижване на тялото се отчита от сензори, които мигновено реагират. Изключено е някой тарикат да влезе с така наречения „бръмбар” в ухото „и миниатюрна камера на дрехата, с която да снима въпросите в теста, а някой от дистанция да му диктува отговорите. Изпитващият има пряко наблюдение на всеки един, както и разполага с прецизна апаратура, която засича външно вмешателство. Всички мобилни телефони и други лични вещи се оставят в шкафчетата в залата, като ключът остава в курсиста. След всяка група се прави дезинфекция на залата. Препарати има осигурени както пред самата зала, така и на входа на сградата.

За вчерашния ден бяха записани за изпит 10 групи от общо 29 човека, които са от района на Гоце Делчев. Последната група беше за 18.30 ч., като изпитът се провежда при удължено работно време. При строго спазване на санитарните мерки се провежда и изпитът по кормуване, който е в редуциран състав. В колата са само трима: кандидат- шофьорът, изпитващият от РД „АА“ и инструкторът, докато преди епидемията е имало и още един човек като свидетел. По време на практическия изпит всички са с маски и ръкавици, като се прави задължителна дезинфекция вътре в автомобила.

Изпитът за категория „ В“ за получаване на свидетелство за правоуправление на леки автомобили трае минимум 25 минути и максимум 35 минути, а за категория „С“ – за управление на тежкотоварния автомобили от 45 до 55 минути. Следващият кандидат-шофьор изчаква реда си пред учебния център на автошколата, в която е карал курса. Един изпитващ може да проведе изпит по практика най-много на 10 кандидати на ден, като не надвишава 300 минути”, разясни шефът на РД „АА“ Иван Милев, който има 23-годишен стаж в системата.

„Изпитът по теория се провежда задължително в Благоевград, а за практическия инспекторите отиват на място само в Петрич и Гоце Делчев. На база на дългогодишния си опит той е категоричен, че сега действащата система за изпити на кандидат-шофьорите е изключително добра и надеждна, тъй като всичко е по електронен път и рисковете за корупционни практики са сведени до минимум. Теоретичният изпит се счита за взет, ако събереш 87 точки на листовките от максимум 97. Успеваемостта е около 90 %”, добави Иван Милев.

От трите млади курсистки, които току-що бяха минали през изпита по теория, само една не беше издържала и ще се яви отново. След отмяната на извънредното положение въведените противоепидемични мерки при провеждането на шофьорските изпити остават.

В очакване на завръщането към нормален ритъм на работа е и благоевградският автоинструктор Любчо Терзийски. „От днес започваме практическите изпити с кандидатите за шофьори. Автошколата има капацитет за 14 курсисти, но ще започна със 7 човека. Обучението ще се провежда при стриктно спазване на дезинфекционните мерки. При въвеждането на извънредното положение останаха двама, които не успяха да завършат обучението си, което включва задължително 31 часа. Ще трябва да опреснят знанията си, тъй като не са шофирали два месеца и не може да се явят неподготвени на изпита”, заяви Любчо Терзийски.

Той признава, че през тези два месеца на извънредно положение му е било много трудно, тъй като е останал без всякакви приходи. Двама от колегите си изпратил на борсата, тъй като нямал възможност да им изплаща заплати и осигуровки. В същото положение изпаднали и другите автоинструктори, а някои даже и в по-тежко, тъй като продължили да плащат наемите за учебните помещения, в които се провежда обучението. Цената на шофьорския курс е 600 лв., плюс още 100 лв. за изпита и добрата новина е, че на този етап не се очаква повишаване на услугата. При безработицата, понижаването и липсата на доходите и при очертаващата се икономическа криза, в която българинът е изправен пред тежки екзистенциални проблеми, промяна в цената на шофьорските курсове е нереалистична.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *