Правителството в Рим готви полицейски час от 22 до 6 часа

Правителството в Рим готви полицейски час от 22 до 6 часа

В обстановката на отново растящия брой на заразени с COVID-19 в Италия налагането на нови, още по-строги рестриктивни мерки изглежда неизбежно и затова Джузепе Конте обяви намерението на кабинета на територията на страната да бъде въдворен полицейски час от 22:00 до 6:00 на следващия ден.

От няколко дни в цялата страна барчетата и кафенетата спускат кепенци привечер, а ресторантите в 22:30 часа, но сред заетите в бранша се носи слух, че заведенията ще бъдат отново затворени както през миналата пролет. Подобна перспектива се очертава и пред училищата, като от петък са заключени всички школа в областта Кампаня с административен център Неапол – един от най-бедстващите в момента от пандемията италиански региони.

От 4 часа сутринта в неделя 18 октомври всички мъже, жени и деца, пристигащи в Обединеното кралство от Италия, трябва да се подложат на задължителна двуседмична карантина. Така реши правителството на Борис Джонсън, което вчера набеляза нови жестоки мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19 на острова.

Засега властите в Рим се въздържат да коментират хода на Лондон, но медиите го жигосаха като „дискриминационен“, „неприятелски“ и дори „арогантен“. Още повече, че Италия въобще не си е помисляла за подобна стъпка, независимо от факта, че разпространението на заразата на Острова е доста по-масирано от това на Апенините.

Иначе кабинетът на Борис Джонсън аргументира решението си за изолация на пристигащите от Италия пътници с влошаването на епидемилогичната обстановка на Апенините през последните дни. Факт, който не отрича и колегата в Рим на британския премиер – Джузепе Конте, изправен пред неприятната статистика за отприщилото се доста изненадващо повсеместно шествие на коронавируса между Алпите и Сицилия. Защото само в четвъртък броят на новозаразените за 24 часа е бил 8804 души или с близо 1000 повече от сряда, а починалите са били 83-ма – двойно повече. Като „отцепените“ огнища на заразата в страната – жилищни сгради, училища, болници, квартали и цели селища е достигнал неприятната цифра от 4913 „червени зони“ или с 1181 повече отпреди седмица.

В същото време болниците са пълни с поразени от COVID-19 пациенти, а в 10 области, сред които големите и икономически мощните Ломбардия, Лигурия, Емилия Романя и Тоскана, леглата в отделенията за интензивна терапия вече са кът.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *