Правителството на Италия може да падне

Правителството на Италия може да падне

Италианското движение „Пет звезди“ няма да участва във вота на доверие към правителството на Марио Драги , който ще се гласува днес в Сената, каза късно снощи на брифинг лидерът на движението Джузепе Конте, съобщи БТА. Това решение може да доведе до падането на кабинета на Драги.

Въпросът за доверието е свързан с насроченото за днес гласуване в горната камара на италианския парламент на поредица от мерки, които да помогнат на италианците да издържат на икономическата криза. Пакетът за подпомагане на семействата и компаниите е в размер на 23 милиарда евро.

След като законопроектът беше внесен, ние обяснихме защо не сме съгласни с него, каза Конте. Затова и „Пет звезди“ няма да участва в гласуването, обяви той.

Движението е ключов коалиционен партньор в правителството на националното единство, формирано от десницата, левицата и популистите от „Пет звезди“, за да може Италия да се възстанови от коронавирусната пандемия. „Пет звезди“ отдавна настоява за по-щедра финансова помощ за семействата и бизнеса, затруднени от високите цени на енергията. Драги се опитва да отвърне на тези искания, но заяви, че няма да търпи ултиматуми.

Други коалиционни партии предупредиха, че ще напуснат правителството, ако „Пет звезди“ откаже да участва във вота в Сената, а самият Драги каза, че няма да продължи да ръководи кабинета, ако Конте не е с него.

Дясноцентристките сили, които се представиха добре на неотдавнашните местни и регионални избори и водят в допитванията до общественото мнение, заявиха, че ако сенаторите от „Пет звезди“ се въздържат от гласуване на доверие на собственото си правителство, единственият изход ще е свикване на предсрочни избори. Следващите парламентарни избори в Италия трябва де се състоят догодина. Решение за предсрочни избори взима президентът.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *