Празнуваме Трифон Зарезан по стар стил и успение на Св. Кирил Славянобългарски

Празнуваме Трифон Зарезан по стар стил и успение на Св. Кирил Славянобългарски

На 14 февруари църквата ни отбелязва успение на св. Кирил Славянобългарски.

Според историята Константин Философ, наречен в монашеството Кирил, произхождал от знатно семейство, солунски славяни. Поради знатния му произход и дарованията му момчето било изпратено да учи в знаменитата Магнаурска школа в Цариград. Там Константин учил заедно с децата на византийските царе и боляри под ръководството на известни учители.

По- късно, отегчен от суетата на света, Константин избягал тайно в манастира при своя брат Методий. Там извършил в пост и молитва знаменитото си дело – да създаде азбука и да преведе свещените книги на Православната църква на езика на солунските българи.

Двамата велики братя били изпратени в Моравия и Панония, за да обърнат към християнството тамошните славяни. Така двамата братя засегнали интересите на местното германо–латинско духовенство.

За да защитят своето дело пред папата римски, двамата братя заминали за Рим. В Рим Константин Философ заболял, бил подстриган в монашество с името Кирил и след 50 дни починал на 14 февруари 869 година. Самият папа Адриан отслужил погребението му в църквата „Св. Климент Римски“.

По народен обичай Трифон Зарезан

се празнува на 14 февруари по стар стил. Св. Трифон е мъченик, светец-лечител, който през 248 г. сл. Хр., при царуването на император Деций Траян бил посечен с меч. Роден в Малоазийската провинция Фригия, гр. Апамия, той произхожда от област, която се смята за една от прародините на лозата и виното.

На 14 февруари се празнува и католическият празник

Свети Валентин

Историята разказва, че името на празника идва от християнски мъченици на име Валентин. В ранните списъци на светците фигурират поне трима светци и мъченици с името Валентин, чествани на 14 февруари.

Денят на Свети Валентин обаче най-често се свързва с римския свещеник Валентин, обезглавен на 14 февруари 269 г. Официално празникът се чества от 496 г., когато папа Геласий Първи обявява мъченика за светец, а датата 14 февруари за ден за почитането му. Датата 14 февруари започва да се свързва с романтичната любов през Средновековието. През XIV век на този ден започват да се разменят любовни послания под формата на валентинки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *