Преброителите изкарват над 1000 лв. за няколко дни

Преброителите изкарват над 1000 лв. за няколко дни

Над 1000 лв. за няколко дни може да изкарат хората, които ще ни броят през есента. Всички преброители ще преминат задължително еднодневно обучение, на което ще им бъде разяснена преброителната карта, времето, в което могат да посещават домакинствата, как да реагират в различни ситуации, как да предпазват себе си и гражданите от Covid-19, обявиха от НСИ. График за обученията ще бъде наличен на сайтовете на общините и на страницата на Преброяване 2021 – https://преброяване2021.бг .

В момента НСИ набира около 5000 допълнителни преброители и контрольори. Желаещите могат да подадат документите си в общината, в която искат да работят. Кандидатите ще преминат проверка за чисто съдебно минало, след което общините ще представят окончателните списъци. Всеки преброител и контрольор ще подпише декларация за опазване на статистическата тайна. Това означава, че той няма право да споделя с никого индивидуална информация. Санкциите за подобни нарушения по закон могат да бъдат от 2000 лв. до 6000 лв.

В периода 18 септември – 3 октомври 2021 г. преброителите ще имат право да посещават домакинствата в техния преброителен участък от 8.00 ч. сутрин до 20.00 ч. вечер, включително събота и неделя. Те ще се легитимират със специално издадена от НСИ служебна карта. Гражданите ще могат да проверят кой е техният преброител на телефоните на НСИ.

От 7 до 17 септември, докато тече електронното преброяване, преброителите ще имат възможност да направят предварителен обход на преброителните си участъци, за да преценят сами как да разпределят времето си. Един преброител ще има възможност да поеме до 3 преброителни участъка, в зависимост от броя на електронно преброените. Контрольорите ще следят работата и ще подпомагат няколко преброители.

При Преброяване 2021 населените места на територията на страната ще бъдат разделени на преброителни участъци, като всеки ще съдържа приблизително 100–120 жилища и 250–300 души.

Един преброител би могъл да изработи средно около 400 лв. за един преброителен участък при 50% електронно преброени, но ако преброи два или три участъка, неговото заплащане може да достигне над 1 000 лв.

Заплащането е по вече определен ценоразпис. За преброено лице ще се плащат 2,50 лв., за преброено жилище – 1 лв., а за преброена сграда – 0,70 лв. От преброените онлайн домакинства преброителят ще трябва да получи специален код, генериран от информационната система, като за това ще получи 0,80 лв.

Кампанията за набиране на преброители и контрольори продължава до 10 юни.

Повече информация можете да намерите на сайта на Преброяване 2021 в рубриката „Как да стана преброител“ Преброяване 2021 – НСИ Преброяване 2021 (census2021.bg)

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *