Превозвачи: Автобусът от „Струма” е бил по-стар от записаното

Превозвачи: Автобусът от „Струма” е бил по-стар от записаното

Автобусни превозвачи изразиха съмнение за техническото състоянието на автобуса, изгорял на АМ „Струма”. Според тях превозното средство е по-старо от записаното в документацията. По думите им автобусите, произведени през последните години, имат автоматични системи за сигурност, които е трябвало да сработят при пожар, съобщи Нова телевизия.

Те посочват, че новите превозни средства имат системи за сигурност

Автобусни превозвачи изразиха съмнение за техническото състоянието на автобуса, изгорял на АМ „Струма”. Според тях превозното средство е по-старо от записаното в документацията. По думите им автобусите, произведени през последните години, имат автоматични системи за сигурност, които е трябвало да сработят при пожар.

Автобус, който е произведен през 2018 г., отговаря на всички съвременни системи за сигурност. Оборудван е със собствена система за гасене при пожар.

„И самото купе, и седалките – всичко е направено от такива материали, които не могат толкова лесно да бъдат запалими”, обясни Себахтин Исмаил, който е собственик на фирма за автобусен превоз

Освен това при сблъсък автобусът автоматично трябва да отвори всички врати и аварийни люкове. Именно това кара Себахтин да се съмнява, че изгорялата на „Струма” машина е била по-стара. Въпреки, че по документи автобусът е сравнително нов.

„Това е системата, която при най-малко късо съединение автоматично задейства всички системи в автобуса, коeто включва I аварийно спиране на автобуса, аварийно отваряне на вратите и аварийните люкове. Автобусът е много стар модел, както казах, има подправени документи за регистрация и няма как, старите модели не се отваряха, те се отварят ръчно”, посочи още Исмаил.

А за да проверят другия възможен фактор за трагедията – състоянието на пътя, група експерти преминаха по маршрута на северномакедонския автобус.

„Вижте какво се случва, когато маркировката изчезне, вижте отляво колко хубаво се вижда, а тук не можем да преценим къде е границата на платното за движение”, посочи Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

Следите през последните дни карат експертите да мислят, че шофьорът е бил жив след първоначалния удар и е опитал да овладее ситуацията. “Твърдим, че спирачен път има. Действията на водача показват, че той до последно се е борил да спаси положението и след като е ударил мантинелата вдясно, след като е спукал гума, разцепил е резервоара, очевидци разказват, че той се е движил горящ”, обясни бившият автомобилен състезател Румен Дунев.

Междувременно приключиха аутопсиите на жертвите от трагедията. От Националното следствие обявиха, че загиналите при катастрофата са 44, а не 45, както се смяташе досега. Всички жертви в изгорелия автобус са починали вследствие на задушаване от дима и огъня. Вече са разпитани общо четирима от оцелелите, като се проверява версия за осми спасен от горящия автобус, за когото обаче няма никакви данни.

За първи път разследващи описаха действията на шофьора преди катастрофата. Според тях става дума за човешка грешка, но за инцидента са допринесли опасна мантинела и лоша маркировка. Разследващите отхвърлиха версията, че е имало взрив в автобуса от туби с бензин и нафта. Проверена е и версията за терористичен атентат, но и тя не се е потвърдила.

Един от оцелелите след катастрофата на АМ „Струма“ пък е разказал, че спасените пътници не са седем, а осем, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Тя подчерта, че твърдението на оцелелия мъж може да се дължи на „недобър спомен“. Фактите обаче показвали, че в автобуса са намерени 44 тела на загинали, а не както се смяташе досега – 45.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.