Превозвачи обмислят колективен иск срещу Гърция

Превозвачи обмислят колективен иск срещу Гърция

„Доволни сме от пускането на движението. Това е една малка победа не само за нас, но и за Европа, тъй като след нашия протест се предприе инициатива за общи правила при затварянето на вътрешни пунктове в ЕС“, обясни представител на превозвачите във връзка с възстановеното движение за товарни коли през граничен пункт „Илинден-Ексохи“.

От полунощ е възстановено движението за товарни автомобили през граничен пункт „Илинден-Ексохи“. Пропускането на шофьорите става само след представяне на QR код за влизане на територията на Гърция.

Друго от изискванията е в кабината на камиона да има само един водач. Той трябва да попълни Формуляр за локализиране на пътници, който е необходимо да бъде подаден най-малко 24 часа преди влизането в страната.

Няма изискване за отрицателен тест за COVID-19.

„Не смятам, че изискването за код ще ни затрудни. Каквото и да е, важното е пунктът да бъде отворен“, допълни представителят на превозвачите пред БНТ.

„С колеги обмисляме да заведем един общ съдебен иск срещу гръцката държава на ниво Европа. Смятаме, че има нарушен основен принцип в договора – свободното движение на стоки, услуги, капитали. Загубите са много за всички, без съмнение. Какво ще точно ще направим, ще видим допълнително“, каза представителят на превозвачите.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *