Превръщат Мемориалния комплекс в центъра на Перник в зона за пешеходци

Превръщат Мемориалния комплекс в центъра на Перник в зона за пешеходци

Ще се превърне ли затвореният от години Мемориал на миньорския труд в Перник в място, което да се използва, а не да стърчи зловещо, покрито от платна?

Отговорът е положителен. В последните дни там върви усилена работа по почистване и изхвърляне на събрани от дълго време боклуци. Комплексът ще е част от обновена пешеходна зона и място, където да се провеждат културни събития, съобщи Перник нюз.

Мемориалният комплекс в центъра на Перник беше затворен в началото на 90-те години. След това периодично имаше опити той да бъде отворен, провеждаха се различни културни прояви, изложби.. В крайна сметка обаче неподдържан – той започна да се руши, в един момент стана и опасен. Покрит от изкуствено зелено платнище в последно време е повече зловещ, отколкото приличащ на нормално архитектурно произведение. Неведнъж е имало сигнали, че е свърталище на наркомани. И днес ръждясалите врати и катинари действат подтискащо на минаващите оттам.

Напомняме, че комплексът е открит през 1982 година като част от оригинален архитектурен акцент в центъра на Перник. В него са включени девет скулптурни композиции, които показват сцени от работата на миньорите.

Миналото на Перник, историята на града е свързано с миньорския труд. Това не е нещо, от което да се срамуваме. Затова е похвална инициативата този комплекс да се ремонтира и отвори. А не да стои заключен и зловещ в пъпа на града!

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *