Превръщат моста към Младежкия дом в паметен знак на бойната слава?

Превръщат моста към Младежкия дом в паметен знак на бойната слава?

Обществено обсъждане за поставяне на четири паметника на знакови исторически личности, свързани с Освобождението на Пиринска Македония от османско иго на моста, водещ към „Младежки дом“, събра вчера в Регионалния исторически музей историци, архитекти, експерти, преподаватели и общественици.

Предложението е на кмета на Община Благоевград – инж. Румен Томов, и той лично запозна участниците в дискусията с идеята, обръщайки инициативата си изцяло към младите хора, които според градоначалника трябва да бъдат възпитавани в патриотизъм, да помнят и почитат хората, които са спомогнали да сме това, което сме днес.

Пет предложения бяха дадени от кметския екип, но с изричната уговорка, че те не са задължителни и целта на дискусиите е да се стигне до четири обединяващи фигури. С кратки визитки кметът представи ген. Спас Георгиев, Иван Караджов, Антон Янев Кьосев, Димитър Талев и Антон Попстоилов Ников.

Пътека с четирима генерали сякаш обедини голяма част от участниците в дискусията, в залата бяха предложени генерал Стоян Ковачев, ген. Тодоров, ген. Жостов, ген. Михаил Савов, поручик Борис Змияров и други достойни личности, свързани с Освобождението на Благоевград.

В хода на дискусията беше повдигната темата за възстановяване на паметника на Незнайния македонски четник и беше обсъдена идеята на общинското ръководство същият да бъде ситуиран в свободното пространство пред мол „Ларго“. В аванс кметът Томов съобщи, че на 5–и октомври в двора на храма „Въведение Богородично“ ще бъде поставен каменен блок с името на ген. Спас Георгиев.

Дискусията завърши със заявка мостът да се превърне в „Мост на бойната слава“, като се взе решение да бъде сформирана работна група, която да определи четиримата бойци за свободата на Пиринска Македония, които ще заемат това емблематично за Благоевград място. Един месец имат и гражданите, които да дадат предложения за такива личности. Те могат да го направят на страницата на Общината в социалните мрежи или на втората дискусия, която ще се проведе след месец, за което ще бъдат уведомени своевременно.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *