Предлагат между 400 и 1 900 лева еднократна помощ при раждане на бебе в София

Предлагат между 400 и 1 900 лева еднократна помощ при раждане на бебе в София

Между 400 и 1 900 лева еднократна помощ при раждане на бебе в София. Това предложение е внесено за обществено обсъждане в Столичния общински съвет. То е обвързано с образованието на майката и таткото, съобщава NOVA.

Вносителите от „Патриоти за София” предлагат за първо дете на хората със средно образование финансов стимул от 400 лв., за второ 700 лв., а за трето – 1 500 лв. При висшистите предлагат тези, които са със степен бакалавър да получават еднократната помощ за първо дете 450 лв., за второ – 800 лв., а за трето – 1 700 лв. Съответно за магистрите помощта да е 500 лв., 900 лв. и 1 900 лв. Всичко това би струвало на общината 8 200 000 лева годишно.

Според психолози обаче, предложението помощта да зависи от образованието на родителите, е спорно. „Преобладаващи са мненията, че детските надбавки трябва да се получават от хора, които са с поне завършено средно образование или по-високо, но като цяло тази идея е оспорвана. Обвързването на детските надбавки с образователния статус на родителите се приема като дискриминация”, коментира Елица Димитрова от Института за изследване на населението и човека при БАН.

Според икономиста Румен Гълъбинов е нужна промяна на държавно ниво, за да се стимулира раждането. „От началото на тази година , 2020-та, на всяко новородено дете в Гърция ще се изплаща еднократна държавна помощ от 2 000 евро. Трябва да има една базова държавна политика в това отношение за стимулиране”, казва той.

В момента държавата отпуска за първо дете 250 лв., за второ 600 лв., а за трето – 300 лв. Ако предложението за стимул от общината бъде прието, държавната помощ също ще остане.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *