Предложение: Карантинни хотели в зимните курорти, държавата плаща разноските

Предложение: Карантинни хотели в зимните курорти, държавата плаща разноските

Водят се преговори за обособяването на карантинни хотели, където да бъдат настанявани лица с коронавирус, а разходите се поемат от държавата. Това заяви туристическият министър Христо Проданов в ефира на Нова нюз.

По думите му се обсъждат и икономически мерки за засегнати обекти от мерките.

„Ако има затваряне, трябва да има компенсации за загубите, към момента се дискутират конкретни параметри. Браншът настоява за обезщетения в размер на 70% от оборота от 2019 г. Склонен съм да подкрепя това, справедливо е“, категоричен бе той.

Министърът информира, че засега посещенията в зимните ни курорти вървят много добре и се надява новите мерки да не променят това. През периода декември 2020 – 2021 г. например се наблюдава ръст на британските туристи, пристигнали у нас – те са се увеличили 7 пъти.

Проданов коментира и новината за разпространението на фалшиви сертификати в Пампорово.

„Проверките за здравния документ е въпрос на отговорност на управлението на обектите. Инспекциите са работа на РЗИ, нарушенията не са основание за отнемане на лицензи на хотели“, убеден е Проданов, според който ако трябва да има локдаун, то той трябва да бъде за всички, а не само за туризма, хотелите и ресторантите.

По отношение на летния сезон ресорният министър обобщи, че очакванията на ведомството са оптимистични, но броят на резервациите все още не е значителен, тъй като се наблюдава тенденция туристите да избират ваканциите си в последния момент.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.