Председателят на ОбС Андон Тодоров: Благоевград пропада, ако Румен Томов не вземе мерки

Комисията по жалби и контрол при ОбС – Благоевград е преценила като неоснователно искането на съветника Калоян Ханджийски предсрочно да се прекратят пълномощията на Андон Тодоров като председател на местния парламент, това е причината въпросът да не влезе в дневния ред на днешната сесия. Това посочи вчера на пресконференция по повод юлското пленарно заседание на ОбС А. Тодоров в отговор на въпрос на в. „Струма“ защо от дългия дневен ред с над 70 точки липсва предложението, предизвикало огромно напрежение в ОбС през последния месец.

„Един път завинаги трябва да се приключи с тази тема, за да се знае кой създава напрежението. Трябва да сме наясно, че няма законов елемент за това искане, тъй като условие то да се вкара е поне 3 месеца да не съм изпълнявал задълженията си като председател, което не отговаря на истината. Един общински съветник иска незаконно да свали председателя. Това са фактите!“, каза Тодоров.

На питане какво ще стане, ако днес К. Ханджийски отново внесе точката за обсъждане като извънредна, председателят на ОбС отвърна: „Аз ще я допусна до гласуване, но на специално свиканата по темата сесия се видя, че мнозинството не я одобрява. Нека отново мнозинството да реши“, припомняйки проваленото заради липса на кворум заседание на местния парламент на 10 юли.

„Основният архитект на тези провокации е г-н Румен Томов“, категоричен бе председателят на местния парламент. Той обвини директно кмета Томов, че клати стола му, с определението „активно мероприятие в опит да отвлече вниманието от себе си и от проблемите на града и да се скрие зад ОбС“. „Прави си PR и жителите на общината трябва да го знаят. А истината всички я виждат, целият град е в дупки, тревата не е окосена и стига до коленете, пълно е с кърлежи и бълхи, а парк Бачиново е в окаяно състояние. Има изградена преди 1-2 г. система от сондажни кладенци за поливане на зелените площи, която така и не е заработила още. Какво пречи те да се предадат за стопанисване и експлоатация на фирма „Биострой“ и градът да е зелен?! Ако кметът не вземе мерки и не си върши работата, ние, ОбС, имаме право да го направим, като създадем работна група, която да начертае план за развитие на града.

След като кметът не предлага актуализация на бюджета, ние имаме право да го изменим и да сложим ред, да има средства за най-належащите проблеми на благоевградчани, а те не са малко. На проведените от мен срещи с хора в кварталите ме питат: „Кой е кметът?“, и аз не знам какво да им отговоря“, каза председателят на ОбС.

Тодоров посочи, че конфликтът му с кмета Томов тръгнал от сесията, която свика след произнасяне на Общинската избирателна комисия за отстраняването на Р. Томов от кметския пост. „39 съветници бяха в залата, 33-ма гласуваха за временен кмет и единствено групата на ГЕРБ се въздържа. Спазвам правилата, за които съм се борил. ОбС е отделна институция, коректив на кмета, и е абсолютно неприемливо да се натискат съветници, както правеше предишният кмет. Р. Томов не може да изпълнява бюджета. Благоевград пропада и ние вече не можем да чакаме решение на съда, защото кметът на Благоевград е само столът на кмета. При заложени 170 000 лв. за зоопарка, все още няма проведена процедура за СМР. Едва когато възникна проблемът с новородените лъвчета, Томов отиде да се снима с тях. Сега чакаме фирма да разшири клетката на лъва. Дотам ли стигнахме, 5000 лв. да нямаме да го направим сами?! А дали за тази фирма няма да има нещо в замяна?! Въпросът е има ли контрол по веригата и защо зоопаркът е в това окаяно състояние.

Похарчиха се 70 000 лв. за джаз фестивал, който не можа да провокира благоевградчани да отидат на площада. Сега пак апелирам да се спестят парите за планирания следващ фестивал през септември. Защо да прахосаме още 400 000 лв., като тези пари веднага може да отидат за нов приют за кучета и да се реши глобално един изключително сериозен проблем на града. Да, има готов проект за над 1 млн. лв. за изграждането му, но можем да го направим поетапно. Аз съм за културата, но не можем да пръснем 400 000 лв. за 2 дни, не и в този момент на пандемия! Вместо същия този фестивал с парите може да се направи ул. „Промишлена“ и ще останем в историята на града!

Нищо не пречеше по време на извънредното положение в общината да се провеждат обществени поръчки, защото процедурите вече са електронни. Ако това беше направено, сега щяхме да имаме избрани изпълнители и да се строи. Причината за тази лоша организация е кметът и аз питам това управление добро ли е за града?! Само в Благоевград общинските съветници бяхме лишени да участваме в Общинския кризисен щаб за справяне с пандемията, това е прецедент в страната и трябва да ви говори много!“, върна се към първите искри с градоначалника А. Тодоров.

В отговор на журналистическо питане каква е разликата между искането му преди време на оставката на предшественика му Радослав Тасков и настоящото аналогично искане на К. Ханджийски, той заяви, че двата казуса са коренно различни. „Аз видях, че Тасков работи, и затова предложих ротационен принцип на управление на ОбС. Предложих го и в началото на този мандат, но колегите от големите групи го отхвърлиха“, посочи той.

Провокиран от нападките, кметът на Благоевград Румен Томов заяви пред „Струма“:

„Думите, които председателят на ОбС – Благоевград Андон Тодоров изрече по мой адрес, е трудно да бъдат коментирани. Първо, защото на хората им омръзна от скандали и политиканстване, особено в последните, трудни за всички месеци.

По отношение на твърденията на Тодоров, че аз съм правил „активно мероприятие“ за свалянето му от поста, ще кажа само, че е безпочвено. Дали съм се срещал със съветници? Естествено, че се срещам с тях, защото ние трябва да работим заедно. Означава ли това, че правя „тайни завери“ срещу него? Категорично не! Нещо повече, той също се среща със съветниците ежедневно в кабинета си, в кафенета и където реши, това трябва ли да означава, че прави фронт срещу мен? Хубаво е, когато се появи подобен казус, като искането за смяната на председателя, всеки да погледне към себе си и да се опита да разбере причините за това, защото те може да са в самия него. Смяната на председател на Общински съвет, както и изборът му, е в ръцете на общинските съветници, не на кмета, така че нека не подценяваме тези хора, които са част от този колективен орган и имат собствено мнение. Силно се надявам мнозинството, за което Тодоров спомена, че го подкрепя, да е обединено от общи идеи за развитие на града, а не на някакъв различен принцип, който не е в полза на хората.

Заявявам най-отговорно, че за мен няма значение кой е председател на ОбС – Благоевград, стига да работим добре, да спазваме добрия тон и да градим нещо добро. По отношение на работата ми съвестта ми е чиста и знам, че с екипа ми полагаме много усилия, за да се справим с проблемите, с които се сблъскахме от началото на мандата. Свикнахме да омаловажат труда ни, да ни критикуват постоянно, което обаче няма да ни спре, защото ние служим на гражданите и нямаме право да се огъваме под натиска.

По отношение на джаз фестивала също се изля сериозна доза негативизъм. Допреди няколко месеца всички ни виняха, че няма културни събития, сега, когато реализирахме такова, отново недоволството взема връх. Искам дебело да подчертая, че фестивалът бе организиран и проведен изключително професионално и отговорно от екипа на общината, както и от фирмата, на която бе възложена организацията. Ако питате хората, които имат заведения, те ще потвърдят ползите от този фестивал и как се отрази на бизнеса им. Именно затова го направихме и в центъра на града.

Няколко пъти Андон Тодоров подчерта, че не знае кой е кметът, затова ще го посъветвам да се консултира с юристи, за да му изяснят, ако има някакви съмнения. Мога да му кажа още, че кмет е човекът, на когото той самият даде подкрепа преди няколко месеца.

Аз не съм човек, който си прави илюзии, нито живея в измислен свят, за да не си давам сметка за онова, което се случва около мен. Знам, че казусът с поста, който заемам, събуди някои стремежи, предизвика активиране на определени хора, които видяха възможност да ме уязвят. Искам да е ясно едно, ако с крайния си акт съдът ме отстрани от длъжност, аз ще го приема и ще продължа с висока вдигната глава към нови избори, защото никого не съм излъгал, подвел и измамил. Напрежението, което се създава, не ми харесва и не желая да ми бъдат вменявани обвинения, че аз го създавам, затова призовавам председателя на ОбС – Благоевград Андон Тодоров да се успокои и да седнем, да обсъдим всички притеснения, които има, и да продължим напред, за да работим за Благоевград и за решаването на проблемите. Няма да отблъсна нито една негова идея, ако тя е в интерес на града и хората. В някои от предложенията има резон и за тях имат моята подкрепа, има и такива, които са неприложими, и това налага да ги обсъждаме. По същия начин искам да подходим и по отношение на другите предизвикателства, които стоят на дневен ред и налагат бързи и адекватни решения.

Като пример ще дам едно предложение, което ще внеса за следващата сесия на ОбС – Благоевград, и то касае одобряване за възлагане на проектирането на бизнес зона с площ 200 дка в землището на Благоевград, до пътен възел на АМ “Струма”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *