Президентската двойка нощува в Рожен, вечеря в ресторанта на братя Паласчеви

Президентската двойка нощува в Рожен, вечеря в ресторанта на братя Паласчеви

Посрещнаха вчера с хляб и сол в Сандански президента Румен Радев, а кметът на общината Атанас Стоянов му подари ценното издание Алманах “Македония” – албума, символ на родолюбие, просвета и свобода. В знак на почит към делото на народния будител и отбелязване на 298 години от рождението на светеца Паисий Хилендарски Стоянов изненада госта си с препис от вечната “История Славянобългарска”.

Предния ден държавният глава и съпругата му направиха разходка по централната улица „Македония” на курортния град, придружавани от общинския лидер на БСП Младен Тимчев. Десетки граждани успяха да се снимат с президента и да разговарят с него, пише в. „Струма“.

Президентската двойка отпразнува рождения ден на Румен Радев в четвъртък в ресторанта на хотела на братя Паласчеви в Сандански. Менюто остана в пълна тайна, но източници разкриха пред „Струма”, че двамата са били скромни в избора си. Румен Радев и съпругата му пренощуваха в хотела на ивестната фамилия Осиковски в село Рожен, преди това са посетили и Роженския манастир.

Освен в Сандански президентът направи посещение и в Петрич. След срещата с кмета на града Димитър Бръчков Румен Радев посети разкопките на античния град Хераклея Синтика в местността Рупите.

„Регионът има прекрасни условия за туризъм. Това, което имаме зад гърба си, е не само национално, а и световно богатство. Това е един невероятен обект, който трябва да бъде показан на света”, каза Радев, който остана силно впечатлен от разкопките. Той приветства усилията на кмета Бръчков и на проф. Вагалински да бъде изградена довеждаща инфраструктура към обекта и да може по съдебен път да се окрупнят всички земи в околността, така че да имат общината и държавата право да извършват мащабна археологическа дейност.

“Това е научно предизвикателство, което изисква и нови методи за изследване, нашите археолози работят със снимки от въздуха – със самолет, с дрон“, добави президентът. Държавният глава призна, че е пропуск, че не е отделил досега толкова внимание на този регион. В Петрич идва за първи път, но смята да навакса.

В отговор на актуални журналистически въпроси за промените в Закона за МВР държавният глава отговори: „Аз съм президент и следвам стриктно записаното в Конституцията, ще внеса ветото за текстове от Закона за МВР на 22 юни, но в момента дневният ред на общество е съвсем друг”, каза Радев.

Във връзка с последните скандали в държавата Радев бе лаконичен: „Печеленето на избори трябва да става с повличането на обществена енергия, а не с компромати, което е пагубно за държавата”.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *