През август: Детски футболни турнири в Благоевград и Гоце Делчев

Идеята на БФС да стартира мащабна програма за детски футбол под формата на турнири за момента се отлага заради извънредното положение в България и борбата с коронавируса, но това не означава, че няма да се проведе, пише Пирин спорт.

БФС остава на позицията, че увеличаването на масовостта във футбола е най-бързия и пряк път към вдигане на цялостното ниво и създаване на по-добри възможности за подбор на таланти. Първоначалната Българският футболен съюз да организира мащабни детски турнири тази пролет и по-конкретно между 3 април и 25 май. Трябваше да участват отбори от почти всички области на страната, а турнирите да включат над 300 отбора от 4 зонални и 24 областни съвета на БФС. Турнирите трябваше да бъдат за деца, родени през 2007 година.

Сега идеята на БФС е да измести тези турнири за късното лято, точно преди началото на новата учебна година. Така децата при всички случаи ще бъдат по родните си места и отборите ще бъдат добре селектирани.

Предварителната идея беше да бъдат включени малките клубове и школи – клубовете, които не са част от професионалния футбол в България (Първа и Втора професионална лига).

Другата цел на БФС е да увеличи бройката на турнирите, а оттам и на отборите. Така например в Пиринския край ако се проведе един турнир с 10 отбора, то сериозна бройка деца ще останат извън програмата. Възможно е да се направят два – един в Благоевград и един в Гоце Делчев, където също има достатъчно отбори, които развиват детско-юношески футбол. За да се случи това обаче, БФС ще потърси подкрепата на спомоществователи.

Първата идея беше общият брой турнири да е 30. Но е възможно да се увеличат до 40.

Българският футболен съюз се ангажира с пълното логистично обезпечаване на програмата. За провеждането на всеки турнир ще бъдат подсигурени терени и съдии, а всяко дете ще получи напълно безплатно състезателен екип. На отборите ще бъдат осигурени и специални футболни топки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *