През новата година: България посреща 10 големи спортни състезания

През новата година: България посреща 10 големи спортни състезания

През новата 2021 г. в България е предвидено да се организират над 10 спортни състезания от световен и европейски ранг, олимпийски квалификации и световни купи.

Те са заложени в спортните календари на международните федерации по различните видове спорт и трябва да се проведат у нас с едно неизбежно условие от година насам –

ако епидемиологичната обстановка го позволява

Някои от първенствата бяха отложени от миналата година, но повечето са планирани за първи път и домакинството им е поверено на България.

Първата проява в последните два дни на януари ще е олимпийската квалификация по таекуондо за мъже и жени. Както е ясно, самите Игри в Токио бяха отложени с една година и са пренасрочени за втората половина на юли – от 23 юли до 8 август.

През февруари в зимния ни курорт Банско за юбилеен 10-и път ще се проведат стартове от Световната купа по зимни спортове. На 27 и 28 февруари на Бъндеришка поляна ще карат асовете на мъжките алпийски ски, като са предвидени два гигантски слалома. Градчето под връх Тодорка се появи на картата на международната федерация – ФИС, като организатор на състезания от най-висок ранг през 2009 г. със стартове при жените, а сега ще приема Световна купа за пета поредна година. Във времето, когато са състезанията в Банско, календарът на ФИС не предвижда други събития и това предвещава

огромен зрителски интерес от целия свят

През миналата година надпреварите при алпийките бяха наблюдавани по телевизиите в цял свят от 124 милиона зрители. 93 тв канала излъчваха събитието, гледано у нас от 7,24 милиона души.

За първи път у нас веднага след Световната купа за мъже в Банско пак там ще се проведе и световно първенство за младежи. То е предвидено за 3-10 март.

Варна и Пловдив пък ще бъдат домакини на два европейски шампионата през лятото. Морската ни столица ще приеме най-добрите състезателки по художествена гимнастика на Стария континент от 11 до 13 юни в Двореца на културата и спорта. Състезанието ще е първото, на което ще бъде приложен новият формат на европейските първенства. За първи път в историята то ще е и квалификация за световното през 2022 г., което отново ще се проведе в България.

В пловдивската зала „Колодрума“ през август и септември ще се играят мачове от европейското първенство по волейбол за жени. България ще е домакин на този шампионат заедно с Румъния, Сърбия и Хърватия. Пловдив ще посрещне една от четирите групи (с по шест отбора) от първия етап на надпреварата, както и четири осминафинални и два четвъртфинални сблъсъка. Финалната четворка ще се проведе в Белград.

В един от най-българските спортове – борбата, нашите състезатели ще имат възможност

да преследват класиране за олимпиадата на родна земя

тъй като в София от 6 до 9 май ще се проведе квалификация за Токио.

Стара Загора пък ще бъде домакин на eвропейското отборно първенство по лека атлетика (втора лига) на 19 и 20 юни. По програма състезанието трябваше да се състои в Латвия, но оттам го отказаха, тъй като няма да се справят организационно заради пандемията от коронавирус. Европейската атлетика направи нов избор и той бе спечелен от Стара Загора. Така след 2015 г. градът отново ще приеме едни от най-добрите лекоатлети на континента.

В началото на юли жителите и гостите на Варна ще могат да съчетаят почивката с интересни мачове от цели две европейски първенства по плажен хандбал. Първо от 8-и до 11-и ще се проведе шампионатът при младежите и девойките до 19 г., а след това сили ще мерят и най-добрите отбори при мъжете и жените.

Традиционно страната ни домакинства и на редица големи първенства при подрастващите. През 2021-ва у нас ще се проведат две европейски първенство по борба – за кадети в Самоков и за състезатели до 15 години в Бургас.

Баскетболът ще домакинства на европейско в дивизия Б при момчетата до 16 години през август в София, а от федерацията обмислят да поискат и това при девойките до 20 г., където нашите ще играят в престижната А дивизия.

Разбира се, в динамичната обстановка с коронавируса, в която живеем, не са изключени промени в предвидения график на състезанията, каквито са предупрежденията и от международните спортни федерации.

ММС е заделило 5 млн. лв. за домакинства

5 милиона лева са заложени в бюджета на спортното министерство за домакинства на състезания от международния спортен календар. Сумата е еднаква с тази от предишните няколко години, макар ведомството на Красен Кралев да има рекорден бюджет за 2021 г. Спортът ни ще разполага с 97 603 800 лева за годината, което е с 18,7% повече от сумата за 2020 г. Големите разходи обаче ще отидат за обезпечаване подготовката и участието на елитните ни състезатели на отложените за това лято олимпийски игри в Токио. Двойно е увеличението от м.г. и на средствата, които ще получат спортните клубове – 13,35 млн. лв., както и на тези за политика за младите хора – 6,8 млн. лв.

За да организират което и да е международно състезание у дома обаче, българските федерации ще имат и допълнителни разходи с оглед на извънредните обстоятелства около коронавируса. Така например заради специалния COVID протокол в ските и предвидените да се направят между 1500 и 2000 PCR теста провеждането на стартовете за Световната купа в Банско ще оскъпи организацията с 250 000 лева. От ФИС обаче не предвиждат никаква компенсация заради сложната обстановка, като единствено могат да бъдат поети 20% от наградния фонд, коментираха от БФСки. В предишните години за състезанията под Тодорка отиваха между 3 и 4 млн. лв., като правителството отпускаше между 900 000 и 1,2 млн.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *