Премахват 25 опасни дървета в центъра на Кюстендил, след като липа едва не уби 2-годишно

Премахват 25 опасни дървета в центъра на Кюстендил, след като огромна липа едва не уби 2-годишно дете. Инцидентът стана в средата на месец юни, а веднага, след това кметът Петър Паунов обеща да бъде направено обследване на зелената система в централната градска част.

„Целта на обследването е да се направи оценка на състоянието на съществуващата висока дървесна растителност по външни видими белези. Задачата е да се определи видовия състав и да се оценят дърветата по хабитус, възраст и фитосанитарно състояние.

Изготвената експертна оценка на съществуващата дървесна растителност обхваща 65 бр. дървесни широколистни индивиди – 51 бр. липи (Tilia) и 14 бр. кестени (Aesculus), като преобладаващата възраст е между 40-90 години, а височината на индивидите е между 8-28 м.“, обявиха експертите от отдел „Екология“ на кметството.

С оглед на безопасността на гражданите и преминаващите пешеходци е решено да бъдат премахнати общо 25 дървета – 17 бр. липи и 8 бр. кестени. Още на есен всички дървета ще бъдат подменени с нови, като специално липите ще бъдат заменени с нови такива, а кестените с явор.

Освен по външни белези, подробно изследване се направи и на 17 броя чинари с резистограф и импулсен томограф, както на дънерите, така и във височина. До дни ще бъде направена оценка на обективното им състояние, обявиха още от общинската администрация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *