Премиерът Борисов от Пазарджик: Докато другите бърборят, ние изграждаме

Премиерът Борисов от Пазарджик: Докато другите бърборят, ние изграждаме

Премиерът Бойко Борисов е отново на обиколка из страната. Този път в Пазарджик, където са изградили ново депо за боклук в града, чиято стойност е за над 19 млн. лева. Заедно с него бе здравният министър Костадин Ангелов, както и на екологията – Емил Димитров – Ревизоро.

Кметът поясни, че старото депо вече е рекултивирано с 4 млн. лева, а неговият капацитет е бил изтекъл още далечната 1986 г. Поясни, че това са били тежки проекти и благодари на властта.

„То затова не е правено защото струва 31 млн. лева“, обясни Борисов. „Да хвърляш по ливадите е безплатно. Затова не е правено. След това ходят, запалят по ливадите. А след това Ангелов вика първи сме по смъртност.“, каза премиерът, който отбеляза, че на мястото на депото преди е било една поляна, пълна с боклуци.

Емил Димитров поясни, че депото ще обслужва 7 общини.

Борисов разгледа депото и инсталацията за сепариране., чиято цел е да се намали обемът, който след това да отиде в клетката за депониране. Част от вторичният отпадък пък го продават на други фирми, които го ползват за своята продукция. Премиерът изтъкна, че подобни депа се строят в Ямбол и Шумен.

Кметът на Пазарджик пък поясни, че ще разширят и обемът на пречиствателната им станция и така ще дадат възможност и на други населени места да се присъединят. Заяви, че до края на годината ще бъде обявена поръчката на Западания околовръстен път, до средата на февруари вече избран изпълнителен, а на 1 март да започне строежа, който за 2-3 години ще бъде довършен поетапно. Целта е да бъде изкаран целия трафик, който идвал от Велинград и Пещера, за да го изкарат от града. Инвестицията била за над 80 млн. лева. Наред с това ще ремонтират още две пътни отсечки в общината, които водят до Батак и Велинград (Батак – Пазарджик и Пазарджик – Заничево). Той благодари на Борисов за новата спортна залата и за ремонта на старата. Първата вече се изграждала, а втората- чакат финансиране. Така до края на 2021 ще имат две зали.

„Докато другите бърборят, ние само в рамките на няколко години изграждаме – депа, пречиствателни станции, Това води до подобряване на здравето на хората, по -ниски прахови частици, по-малко мръсен въздух. Стотици милиони. Тези, които много обичат да бърборят, да се върнат назад и да видят какво те са направили за 50 години и да са сравнят какво ние само за няколко години“, каза Борисов. Той уточни, че депото ще доведе до пречистване на въздуха и това моментално ще рефлектира върху здравето на хората.

Кметът е уверен, че ще идват нови инвестиции, включително и от Швейцария.

Ревизоро пък поясни, че рехабилитират мрежата за язовир Елеко и всичко земеделски производители на 100 % в Пазарджишко ще бъдат захранени с вода, включително и този канала. А това станало възможно благодарение на заповедите на премиера Борисов. Язовирът „Попово“ също щял да бъде даден на земеделците, който в момента е спрян.

След депото кметът ги заведе в стария учителски институт, който държавата вече върнала на общината . Идеята им била в общежитието да изградят филиал за медицински сестри и лаборанти, които да се обучават там.

Борисов поясни, че вече работят по темата, а Ангелов – че им два варианта. Сметката за ремонта на това общежитие щяло да е около 1 млн. лева. МС отделили и пари за ангиограф за Пазарджишката болница, а до края на седмицата парите ще са по сметките на лечебното заведение.

Наред с това МЗ разработвало програма за осигуряване на сестри, там където липсват. Затова работят с общините, където да осигуряват жилище за тези лекари и сестри, които отиват да работят там. Така гарантираме здравеопазването във всеки един регион., каза Ангелов. Той напомни, че с предишно решение на МС всеки ВУЗ, който места за сестри – допълнителни средства, а студентите – двойни стипендии.

Борисов поясни, че имало траен спад на болните.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *