Премиерът: Излязохме от кризата по-бедни, но живи и здрави

„Според някои от кризата сме излезли по-богати ли, не – излязохме по-бедни, но излязохме живи и здрави в огромната си част. Брутен вътрешен продукт се прави с работа, не с лежане и с почиване. Спасихме живота, хората, сега с работа – на правилните места да се сложат парите и продължаваме напред“, заяви Бойко Борисов в „Панорама“.

Премиерът обясни, че в момента има медикаменти и респиратори за лечение на 30 000 души. На въпрос защо така рязко се сменят мерките, премиерът обясни, че не е рязко, а всичко е изчислено – брой заразени, брой оздравели, брой починали, брой болнични легла. Борисов заяви, че вирусът не е победен и той изобщо не е свършил.

„Надявам се, че с мерките, с дисциплината, с това, че самите хора усвоиха правилата – дистанция, дезинфекция, внимание, това е изключително важно да продължи. Нашите мерки бяха първи, най-навременни и най-леки. Нашите съседи затвориха църквите, затвориха джамиите, затвориха училищата, затвориха хората в къщите, излизаше се само с разрешение на полицията. Ние всеки ден пускахме – паркове първо, после градини, после ресторанти, едно по едно, но заедно с народа, спазвайки правилата, за да свикнем да живеем и максимално бързо да се върнем към нормалния живот, защото нормалният живот спомага за психическото здраве.

Премиерът разказа и, че много хора са го упрекнали, че е избрал Мутафчийски, Кънчев или Кантарджиев за щаба“, заяви министър-председателят.

„Между двете теории – аз карах точно по средата. Спазвайки и затискайки много бързо тези клъстери, които се повяваха, както Мутафчийски настояваше, и в същото време много бързо отпускайки местата- там където позволяваше, и затова излязохме първи от строгите мерки. В спора се ражда истината. Няма теория, няма учебник, няма литература, по която да извадиш и да кажеш: За коронавируса правилото е… няма такова! Издъниха се най-големите държави. Измряха им хората. Във Великобритания, в САЩ, в Русия, в Бразилия, издъниха се!“, заяви Бойко Борисов.

На въпрос защо е било нужно хората да се плашат с чували за трупове, Борисов отговори, че това е информираност. Когато човек знае и вижда. Той припомни репортажите от Италия и Ню Йорк и за да се случи това, според него е било важно хората да бъдат информирани.

Премиерът коментира грешката в системата на Министерството на здравеопазването днес така: „И сайтът на СЗО блокира днес“.

„Вирусът не е победен и нищо не е свършило. Надявам се с мерките и стратегията, усвоените от хората правила, да се справим. Той витае – всеки ден имаме по 20, по 30 нови случая. Имаше една теория, че било по-правилно да пуснем вируса, искам да прочета какво каза главният епидемолог на Швеция: „Сгреших тотално“. И казва, че много хора са умрели от неговото решение“, обясни премиерът.

„Всеки ден пускахме едно по едно – паркове, градинки. Спазвайки правилата, за да свикнем да живеем и максимално бързо да се върнем към нормалния живот. Много хора ме упрекнаха, че имаме прекрасни професори и ползвам Мутафчийски, Кънчев или Тодор. Между двете теории, аз карах точно по средата“, заяви Борисов.

Премиерът обясни, че в спора се ражда истината и няма учебник, по който да се действа.

„Издъниха се най-големите държави. Измряха им хората. Ние първи си направихме облеклата, маските, очилата, лекарството, което казват, че в болница приложено върши най-добра работа. Започнахме първи, заедно с италианците, да правим плазмата“, каза Борисов.

„Генерал професор доктор Мутафчийски ми каза само едно нещо – информираност. Помните ли репортажите от Италия и Ню Йорк? За да не се случи това трябва да правим дезинфекция, да има разстояние“, допълни той. „Благодарение на индустрията ни направихме облекла от най-висок клас и снабдяваме Европа с тях. Не Китай, а ние. Заводът в Смолян, който правеше ски, започна да прави маски и очила“, разкри Брорисов. Премиерът посочи, че в момента България може да лекува 30 хиляди души, залата на „Арена Армеец“ е изпразнена, както и другите подготвени полеви болници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *