Премиерът по спешност в Перник: Пазете хората! Щетите от наводненията ще ги оправим

Премиерът по спешност в Перник: Пазете хората! Щетите от наводненията ще ги оправим

Премиерът Бойко Борисов пристигна спешно тази вечер в Перник, за да се запознае на място със ситуацията след обилните валежи.

Министър-председателят следи влошената ситуация в района. Там Борисов се срещна се с кмета на Перник Станислав Владимиров. С тях бе и зам.-регионалният министър Николай Нанков.

Междувременно стана ясно, че в района е обявено критично бедствено положение. Бедствено положение в Пернишко, започна евакуация Двойно беше увеличено количеството вода, което се изпуска от пернишкия язовир „Студена“. Това се налага, тъй като водоемът се пълни твърде бързо. Съоръжението е само на 2 милиона кубически метра от максималния си обем.

Според управителя на местното ВиК ситуацията е под контрол. Язовир „Студена“ има електронна система, с която в реално време може да се следи притокът и разходът на вода. „Пазете хората! Щетите от наводненията ще ги оправим“, даде заръка Борисов.

„Природа – какво да й направиш, но дай Боже да спре това положение. Вие бъдете внимателни“, обърна се премиерът към кмета на Перник и Нанков.

„Положението в страната след валежите и наводненията по места може да е тежко, но щетите не са толкова големи, а по-важното е, че язовирите се пълнят. Затова има фонд за бедствия и аварии – когато няма жертви и навреме кметовете евакуират хората, материалните щети ще ги покрием. Те не са и толкова големи в момента.

Радостното е, че язовирите се пълнят (…) сега цялата страна върви (…) това е добре за посевите и след това за питейни нужди. Все пак е зима, да се радваме, че има валежи“, заяви още Борисов във видео, излъчвано на живо в профила на зам.-министър Нанков.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *