Прилошаването е първият звънец на инсулта

Заради нарушения в мозъчното кръвообращение, причинено от вазоспазъм, се появяват симптоми на кислороден глад (исхемия) на мозъка: виене на свят, нарушена походка. Често хората се оплакват от силно главоболие, внезапно изтръпване на част от лицето или тялото, рязко влошаване на зрението и паметта, нарушена координация на движенията, пише lechebno.com

Появата на тези симптоми обикновено плаши пациентите. Но когато отзвучат бързо самостоятелно, човек обикновено се успокоява и си казва, че нищо лошо не се е случило. Въпреки това аларменият сигнал, даден от организма, е първият звънец на инсулта. Той възниква при прекъсване на кръвоснабдяването на мозъка. Това води до факта, че засегнатите неврони и другите мозъчни клетки страдат от недостиг на кислород, което ги убива.

Има три основни типа инсулти: исхемичен, хеморагичен и транзиторен исхемичен пристъп (предупреждение или „миниинсулт“). Хеморагичният инсулт възниква в резултат от разкъсването на кръвоносен съд в мозъка, което причинява кървене в локалната област.

Исхемичните инсулти са по-чести и се характеризират с нарушение на мозъчното кръвообращение с увреждане на мозъчната тъкан, нарушение на нейните функции поради затруднение или спиране на притока на кръв към определен отдел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *