Природозащитник осми ден гладува във Влахи, иска оставката на премиера

Димитър Василев, жител на село Влахи, община Кресна, гладува осми ден с искане за оставка на министър-председателя Бойко Борисов. Той е човекът, започнал още 1997 година кампанията „Да спасим Кресненския пролом”, уточниха от едноименната коалиция. Уточнява се, че Бойко Борисов е лично отговорен не само за сриването на демокрацията в страната, но и за провала на строителството на магистрала „Струма“.

Още през 2009 година при управлението на първото му правителство е взето решение да не се прилага решението по ОВОС за магистралата от 2008 година, което вземаше предвид както опазването на човешкия живот, така и опазването на природата. Отново при управлението на Бойко Борисов през 2017 година е взето решение за строителството на магистралата по вариант, нарушаващ европейските директиви (за пътната безопасност и за природните местообитания), застрашаващ човешкия живот, оставящ района без локален път и унищожаващ природата. Решението през 2017 година е взето в условията на явен конфликт на интереси, в който освен правителството, са въвлечени водещи строителни компании.

Затлачването на строителството на АМ „Струма“ доведе до практическо унищожаване на биоразнообразието в Кресненския пролом и стотици катастрофи с няколко десетки убити и още повече ранени. Това е лична вина на Борисов, както ще бъде негова лична вина и загубата на европейските средства за магистралата.

Проблемът с АМ „Струма“ разкрива уродливата същност на управлението на Борисов – корупция, кражба на европари, некадърност, унищожаване на природата, ликвидиране на местния бизнес, тотална липса на загриженост за човешкия живот, смятат от Коалиция „Да спасим Кресненскя пролом”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *