Притеснително! Само 20 ваксинирани в РЗИ Благоевград за ден

Притеснително! Само 20 ваксинирани в РЗИ Благоевград за ден

Продължава тенденцията на занижен интерес към ваксините. Само 20 души са ваксинирани в имунизационния пункт на РЗИ – Благоевград в събота. Дежурният медицински екип на д-р Екатерина Митова беше на линия и в неделя, но пред кабинета вчера по обяд нямаше никой. Според медиците причините за отлива са утихването на разпространението на Ковид-19, както и прословутият скептицизъм на българите, които правят всичко наобратно.

„Не виждам нищо рационално в нежеланието за имунизиране, когато има достатъчно и различни ваксини. Пак ли трябва да чакаме да се напълнят отделенията?”, чуди се д-р Екатерина Митова.

В кабинета на РЗИ вчера имаше в наличност от РНК ваксините на „Пфайзер” и „Модерна”, както и векторната на „Джонсън”. Последната бе предпочетена от двама мъже, тъй като е еднодозова, и веднага получиха ваксинационен сертификат, с който могат да пътуват в чужбина 14 дни след имунизацията, пише „Струма“.

Ден без нито един нов случай на Ковид-19 в Благоевградска област бе отчетен към вчерашна дата. Според данните на Националната иформационна система на здравното министерство в цялата страна регистрираните с коронаинфекция са 41, като от тях 23 са установени с бързи антигенни тестове, а 18 с PCR. Добрата новина е, че България е в зелената зона на картата на ЕС за състоянието на Covid пандемията на континента.

Здравният министър д-р Стойчо Кацаров обаче предупреди, че това се дължи, от една страна, на хората, които се ваксинираха и така създават бариера пред разпространението на вируса, а от друга – на усилията на медиците от болничната, извънболничната и спешната медицинска помощ и служителите на администрацията, пряко ангажирани в борбата с Ковид-19. Това, че сме в зелената зона, не бива да ни успокоява прекалено, тъй като опасността не е отминала и единственият начин да намалим риска е, като се ваксинираме масово, за да да се върнем към нормалния начин на работа.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *