При „бодлички” по крайниците – търсете невролог

Вече 10 години страдам от диабет. Отвреме-навреме пръстите на краката ми изтръпват. Понякога имам чувството, че стъпвам върху бодлички или нещо лази по петите ми. Дали това е признак на усложнение?
Тихомира Томова

Изтръпването в краищата на пръстите на ръцете и краката, парането, чувството за полазване от мравки или за убождане са начални прояви на усложнение, известно като диабетната полиневропатия. Ако не лекувате тези оплаквания, с времето може да загубите сетивността си.

Тогава няма да усещате болка от нараняване или изгаряне, а това носи риск от появата на рани, които могат да преминат в гангрена, налагаща оперативна намеса. Трябва да се консултирате с невролог или поне с диабетолог.

След това, според лекарската преценка, ще ви се направят изследвания. Те ще покажат степента на възпаление на нервните коренчета, скоростта, с която се провеждат нервните импулси, както и състоянието на мускулния тонус в засегнатите места.

Добре е да ви се изследват и кръвоносните съдове с ултразвук, което ще позволи да се види вътрешната им структура – натрупани плаки, разширения, стеснения и други аномалии, влияещи на кръвоснабдяването. Веднага след доказване на полиневропатията трябва да започнете медикаментозно лечение. Длъжни сте да спазвате изрядна хигиена на краката си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *