При гъвкави COVID мерки: Сурвакарски игри в Перник ще има

При гъвкави COVID мерки: Сурвакарски игри в Перник ще има

Чрез въвеждането на гъвкави и адекватни противоепидемични мерки ще могат да се провеждат уважавани от българските граждани обичаи и традиции като предстоящите сурвакарски игри в Перник, които са признати от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство. Това бе решено на работно съвещание при министър-председателя Бойко Борисов, в което участваха здравният министър Костадин Ангелов, представители на Националния оперативен щаб и кметът на Перник Станислав Владимировм съобщиха от „Дондуков“ 1.

В началото на съвещанието премиерът Борисов отбелязал, че по темата е провел разговори с кметовете на Перник, Батановци и Кралев дол. „Ако се създаде максимално добра организация, с необходимата дистанция и носене на маски, хората могат да извършат обичая в региона“, казал Борисов. Той изискал от здравния министър и НОЩ изготвянето на мерки, които да позволят сигурното провеждане не само на сурвакарските игри в Перник, насрочени за средата на месеца, но и на други важни за българите празници.

„Направете добра организация за всички символни празници, които българите уважават. Бъдете гъвкави“, изтъкнал Борисов. Кметът на Перник Станислав Владимиров изразил благодарност за реакцията на правителството и изрично подчерта, че става дума за провеждането на автентичните сурвакарски игри в района, а не за фестивала, който е отменен. „Вече има начертани стъпки, за да се проведат ритуалите по места без да има смесване на сурвакарски групи от различни населени места, да не се посещават домове и да се съблюдава за спазването на дистанция“, посочил Владимиров.

В хода на работното съвещание при премиера министърът на здравеопазването Костадин Ангелов посочил, че кметът на Перник и директорът на Регионалната здравна инспекция на областта ще разпишат изключително адекватни и приложими мерки към конкретното събитие, които да гарантират сигурността, живота и здравето на българските граждани.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *