Пробиотици, които са най-важни за имунната система

По време на пандемия от коронавирус или който и да е друг вирус хората правят всичко възможно да се предпазят от заразяване. Най-лесният и добър начин да го направим е да подсилим имунната система предварително, така че да сме сигурни, че тя ще реагира правилно при атака от външен опасен патоген, какъвто са коронавирусите.

Каква е разликата между пробиотици и пребиотици?

Здравословната разнообразна храна, приемът на витамин С чрез плодове и зеленчуци е добра стратегия за повишаване на имунитета, но се оказва, че не е достатъчна. Пробиотиците са един чудесен начин да подсилите имунитета и да се предпазите от вирусни инфекции.

Но е важно да изберете точните пробиотици, защото не всички оказват еднакво влияние върху имунната система.

Сайтът mindbodygreen.com търси мнението на лекари специалисти и техните съвети за това какви пробиотици са най-подходящи за подсилване на имунната система. Сайтът сътрудничи със специалисти по гастроентерология за връзката между имунната система, червата, чревната флора и пробиотиците.

Как пробиотиците подпомагат имунитета?

Пробиотиците подобряват състоянието на добрите бактерии в червата. Между 70 – 80% от имунната система се крие в така наречения лигавичен имунитет в червата. Ето защо е от огромно значение какво е състоянието на полезните бактерии в червата. Ако броя ти състоянието им са добри, вероятността имунната защита да е на ниво е по-голяма.

Според специалистите по гастроентерология Марвин Сайн и Биндия Ганди, интернист, два са основните щамове пробиотични бактерии, които имат отношение към имунната система.

Съществува голямо разнообразие от пробиотици, като всеки един щам има влияние върху определени процеси в организма.

Кои са пробиотичните бактерии, които могат да подсилят имунитета?

Лактобацилус ацидофилус

Щамът лактобацилус ацидофилусе бактерия, която произвежда млечна киселина и живее в тънките черва. Изследване, публикувано в списание „Immunology“ отбелязва ефективността на лактобацилите върху образуването на клетки на имунната система, борещи се с вирусите. Те имат също и протективно действие срещу редица болестотворни бактерии, като ешерихия коли.

Бифидобактериум лактис

Бактериите от рода Бифидус живеят предимно в дебелото черво. Те произвеждат късоверижната мастна киселина бутират, която предпазва клетките на дебелото черво и ги кара да функционират правилно. Тези бактерии косвено подпомагат и функцията на имунната система.

Изследване, резултатите от което са публикувани в списание „European Journal of Clinical Nutrition“ показват, че хората, които взимали хранителна добавка с бактерии от вида Бифидус в продължение на 6 седмици, имали по-добри показатели по отношение на имунитета.

Кои храни са богати на пробиотици

Червата и имунната система са пряко и неразривно свързани. Нарушената функция на червата, както и недостатъчният брой полезни бактерии в тях може да окаже негативно влияние върху естествения имунитет.

С други думи, за да допринесете за силен имунитет по време на пандемия или просто през есенно-зимния сезон, обсъдете с личния си лекар дали е добре да вземете пробиотици от конкретните два вида, пише Az-jenata.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *