Пробният тест: На какво трябва да обърнете внимание при избора на автомобил

Пробният тест: На какво трябва да обърнете внимание при избора на автомобил

Закупуването на нова кола е вълнуващ, но и стресиращ процес. И става въпрос не толкова за преговорите, а за тест драйва. Всъщност, перспективата за шофиране на непозната кола с непознат човек звучи непривлекателно, а именно в този момент повечето хора решават дали да си купят кола или не, пише facenews.bg

Какво да очакваме

Средностатическият купувач придобива нова кола не толкова често. Ето защо един от стрес факторите е неизвестността. Бъдете готови да предоставите на дилъра необходимата информация и документи – например шофьорска книжка. Това е необходимо не само да се провери дали наистина умеете да управлявате автомобил, но и в случай на проблеми по време на тест драйв да има информация за купувача. Все пак, колкото и рядко, се случва така, че по време на тест драйв, някои се опитват да откраднат кола или пък попадат в инцидент на пътя.

В повечето случаи продавачът ще ви придружи на пробното шофиране. Поради предпазливост, много фирми задължително изискват от служителите си да придружават потенциалния купувач. Има обаче и други мотиви за подобна политика. Всъщност, в този момент представителят на автосалона има възможност да ви предостави подробна информация за колата.

За много дилъри маршрутите за тестово шофиране са предварително определени – като се вземат предвид различните условия на шофиране (градска зона, шосе, криволичещи пътища, хълмове) – за да се позволи на клиента да провери как автомобилът реагира на различни ситуации. Често продавачът първи шофира, като демонстрира характеристиките на автомобила и говори за неговите особености.

Какво да правите на седалката на пътника

Ако продавачът пръв застане зад волана, използвайте това време, за да проучите по-добре всички опции на автомобила – например регулирането на седалките, настройките за контрол на климатика и др.. Можете също така да задавате въпроси, които ви интересуват, за да не се разсейвате след това, когато вие сте зад волана.

На мястото на водача

Когато започнете вие да шофирате, не се поддавайте на изкушението просто да тръгнете. Първо се погрижете за собствения си комфорт. Напълно регулирайте седалката, огледалата, волана, предпазния колан и климатика.

Докато шофирате, обърнете внимание на това как автомобилът се държи по време на ускорение, спиране и завиване. Уверете се, че видимостта от всички страни е достатъчна за паркиране например.

След тест драйва

След пробното шофиране отново разгледайте колата. Седнете на предните и задните седалки, за да определите дали на пътниците ще им бъде удобно. Проверете колко лесно се сгъват, пренастройват или прибират. И накрая, вижте багажника – има ли достатъчно място в него и има ли други опции.

Време за размисъл

Обикновено тестването продължава от 15 до 30 минути, включително времето, в което продавачът е зад волана. Когато се върнете в автокъщата, той вероятно веднага ще попита дали сте готови да си купите кола. Не се стеснявайте да кажете, че имате нужда от време, за да помислите и решите относно вариантите – независимо дали става въпрос за няколко минути или дни. Някои дилърски центрове дават на клиентите си автомобилите под наем за няколко дни – особено ако вече са преминали кратко тестово шофиране или са дошли отново.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *