Прогноза на учени: Пикът в България – на 24 април, жертвите – 300 до август

Броят на смъртните случаи от COVID-19 в България ще достигне близо 300 до месец август. Това сочи анализ на авторитетен американски институт, базиран в Сиатъл.

Пикът на епидемията у нас ще настъпи на 24 април, предвижда математическият модел.

Според доклада до август в България от COVID-19 ще починат 303-ма души, предаде Bulgaria ON AIR.

Според експерта от БАН Николай Витанов ще успеем да удържим епидемията у нас и няма да достигнем подобни цифри.

„Колегите малко са завишили прогнозата. Нашата амбиция е да не е трицифрено числото, а да остане двуцифрено. Ние вървим много добре, защото при нас за разлика от тях епидемията е удържана може би по най-добрия възможен начин. За сравнение в съседните страни се очаква по-голям брой жертви“, успокои Витанов.

Експертите нямат съмнение – спазването на наложените ограничения е от ключово значение. Според изследването на института в Сиатъл пикът у нас ще настъпи след 15 дни – на 24 април.

„Има зона на пика, ние се доближаваме до нея и ще постоим там за определено време, но не много. И след това ще тръгне надолу. Всичко това, ако мерките се спазват“, прогнозира Николай Витанов.

Експертите успокояват, че когато и да настъпи пикът, България е подготвена. А болниците разполагат с достатъчно легла.

Най-тревожна е прогнозата за Великобритания. Очаква се тя да е най-засегнатата държава в Европа с над 66 000 починали, три пъти повече от Италия и Испания, които държат печалния рекорд в момента. Както е известно, сред заразените е и британският премиер Борис Джонсън, а починалите от COVID-19 до момента са над 7000.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *