„Продължаваме промяната“ с ново предложение: Бонус срещу донос за данъчно нарушение

„Продължаваме промяната“ с ново предложение: Бонус срещу донос за данъчно нарушение

От „Продължаваме промяната“ имат нова идея за законопроект. Той ще е за паричен бонус за всеки, който подаде сигнал за данъчно нарушение. Бонусът ще е 10% от допълнителните приходи, влезли в хазната, благодарение на информацията от граждани и фирми.

Предвижда се минимален праг – укритите данъци и осигуровки трябва да са над 3300 лева. Ще има обаче и санкции за подадени три фалшиви сигнала.

Според управляващите подобна мярка ще донесе „стотици“ милиони левове за бюджета, пише „Факти“.

10-те процента бонус ще се дават, само ако се установи данъчно престъпление или се разкрие финансова измама и ако след това държавата успее да събере укритите данъци. От „Продължаваме промяната“ обясняват пред БТВ, че засега предложението е на ниво проектозакон, който се пише.

„Ако данъчната измама е за 100 000 лева и тези 100 000 бъдат събрани, на вас трябва да ви бъдат дадени 10 000“, каза депутатът Искрен Митев.

Идеята е била обсъдена със социалните партньори вчера по време на тристранния съвет.

Работодатели обаче имат резерви заради липса на конкретика.

„Това може да доведе до нелоялна конкуренция, до сигнали от конкуренти, които да предизвикват ненужни и затормозяващи конкурента проверки, може да доведе до корупция и рекет от страната на данъчните служби, така че не е безспорна мярката“, заяви Васил Велев, АИКБ.

От Висшия адвокатски съвет коментираха, че най-вероятно става въпрос за евродиректива, която България все още не прилага

„Директивата дава защита на лицата, които са в структурите на определена организация, които подават такива сигнали“, отбеляза д-р Ивайло Дерменджиев, председател на Висшия адвокатски съвет.

А от бизнеса имат още подозрения:

„Може в резултат на подадени сигнали да стане обратното – да се източват средства, а не да се добавят“, допълни Васил Велев

Законодателят уточнява какво би се приело за доказателство и какво за фалшив сигнал.

„Трябва да се внимава с преценка доколко една подобна мярка няма да се превърне в инструмент за саморазправа между некоректни бизнес партньори“, коментира Владислав Горанов.

„Всички страхове за това, че може да се превърне в „лов на вещици“ ще бъдат така поставени в закона, че да се избягват“, обясни Искрен Митев.

По данни на Асоциацията на индустриалния капитал сивият сектор у нас към днешна дата е 21% от икономиката.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.