Продължава хаосът с електронните рецепти

Продължава хаосът с електронните рецепти

Хаосът с електронните рецепти продължава, съобщи Bulgaria ON AIR. От 1 май аптеките нямат право да изпълняват хартиени рецепти, а заради технически проблеми на софтуера въвеждането на електроните бе отложено за 1 юни. Въпреки гратисния период много хора не успяват да получат лекарства по здравна каса.

Стоян купува всеки месец лекарства за хипертония и висок холестерол, заплащани от Здравната каса. Преди дни отишъл отново с хартиена рецепта, но не му продали. Чака личният лекар да му издаде електронна рецепта, защото с малката си пенсия не може да купи лекарства на пазарни цени.

„Много пъти съм казвал на личния лекари, ходил съм и съм писал – това е излишно да ходя и да чакам за рецепти! Знае се- идвам с книжката и чакаме тука опашка! Докога ще продължават тези бумащини?“, разказва пенсионерът Стоян Калпушков

„В момента е хаос, защото след 1 май нямаме право да приемаме хартиени рецепти по Здравна каса с рецептурни книжки с намаленията. Връщаме ги, насочваме ги обратно към джипитата да бъдат преиздадени електронни рецепти! В много случаи лекарите ги преиздават, в други пациентът се отказва и решава да си закупи свободно лекарствата“, обясни управителят на аптека Яна Узунова.

Оказва се, че не всички общопрактикуващи лекари разполагат с необходимия софтуер за да издават електронни рецепти.

„На 5-ти май аз нямах този модул, днес го получих и започнах от днес да издавам електронни рецепти. Има и технически несъвършенства в софтуерните решения, които се надявам да изчистим в следващите дни“, сподели общопрактикуващият лекар д-р Христо Димитров.

Отлагането на електронните рецепти за 1 юни все още не е обнародвано в държавен вестник. В аптечната мрежа пък не могат да приемат хартиени, защото после няма да могат да си получат парите от здравната каса.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *