Проект оставя първокласниците от жк „Запад“ в Благоевград в ІV ОУ в кв. „Грамада“

Общински проект за наредба за изменение и допълнение на Системата за прием на ученици в І клас в общинските училища оставя първолаците от жк „Запад“ в ІV ОУ в кв. „Грамада“, въпреки претенции от други училища да се измени статуквото, наложено преди 3 г. с изпълнение на Наредба 10 за райониране на приема на ученици, пише в. „Струма“. В района на ІV ОУ са включени и децата от селата Покровник, Мощанец, Падеш, Горно и Долно Лешко, Дебочица и Габрово, като в последните повечето хора са в пенсионна възраст.

От района на VІІ СУ са отрязани децата с адреси на по- голямата част от улиците „Марица“ и „Илинден“, които традиционно досега са били в сбора на школото. Сега те се пренасочват към ІІІ ОУ „Д. Талев“. Бъдещите първолаци от ромската махала, живеещите на улиците „Липа“ и „Предел“ ще се разхвърлят във всички училища в града, с изключение на VІІІ СУ и ХІ ОУ, които са в близост до ромския квартал и районите им за прием на ученици включват и улиците в махалата.

Директорът на училището в кв. „Струмско“ Димитър Арабаджиев настояваше ромчетата от Предел махала да се насочат към VІІІ СУ, като се разпределят по 5 деца в паралелка, но явно в общината са се съобразили с мотивите на колегата му от VІІІ училище Сергей Биров, че оптималният вариант е ромчетата да са не повече от 3 в паралелка. Децата от селата в общината са разпределени в няколко училища, като тези от селата Дъбрава, Зелен дол, Българчево, Бучино и Лисия са разпределени във ІІ ОУ, а връстниците им от с. Рилци се насочват към ІІІ ОУ, където ще учат и хлапетата с адресна регистрация на ул. „Шар планина“ с номера от 1 до 33 в кв. „Освобождение“.

В района за прием на първолаци на V СУ над Джамията са включени селата Горно Хърсово и Бистрица, в които живеят само възрастни. В училището в кв. „Струмско“ , както и досега, ще учат децата от с. Церово, в VІІ СУ са разпределени първокласниците от Бело поле, Селище, Дренково, Логодаж, Обел и Клисура, а в VІІІ училище са насочени хлапетата от целия квартал „Еленово“, както и от село Еленово.

Районът на ІХ училище се разширява, като освен децата от жк „Ален мак“ в него се включват и първокласниците от с. Изгрев. СУИЧЕ пък събира хлапетата от района под зоопарка до кв. „Вароша” и пазара, включително и част от улиците в ромската махала.

Промените в районирането на приема на първокласници се очаква отново да предизвикат буря от недоволство у много родители. Регламентира го преди 4 г. Наредба 10 и заради разделянето по райони много родители предприеха смяна на адресната си регистрация, за да могат да запишат децата си в предпочитано от тях училище. Районирането две години поред бе причина за остро недоволство от родители, като в Благоевград имаше дори случай на нулев прием в ІХ ОУ заради опасения за сегрегация.

„Наредба 10 задължава да има райониране, но родителят трябва да може сам да избере училището на детето си, съобразено с нуждите на семейството – близост до дома, до работата или до баба и дядо, на които се разчита на помощ“, коментира директорът на ІХ ОУ Василка Величкова. Според нея в град като Благоевград, който не е с мащабите на столицата, много лесно може да се решат всички проблеми с районирането, като районите за прием на ученици на всяко училище се разширят максимално, застъпвайки се един с друг, а единствено децата от ромската махала да се разпределят равномерно във всички училища.

„Така ще изчезнат фалшивите адресни регистрации, които родителите започнаха да правят, ще изчезне и опасността от сегрегация на децата с ромски произход. Общинската власт трябва да се съсредоточи върху разрешаването на проблеми, а не да създава нови“, категорична е Величкова.

Проектът за изменение и допълнение на Системата за прием в І клас в момента е в 1-месечен срок за обществено обсъждане, а последната дума по него ще имат общинските съветници, с чието одобрение той ще влезе в сила.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *