Прокуратурата в Дупница иска Каплата зад решетките

Наблюдаващият прокурор по досъдебно производство срещу Васил Капланов – Каплата, прокурор Анета Стоева, е внесъл в Окръжен съд – Кюстендил протест срещу наложената му мярката за неотклонение „домашен арест“.

Капланов е привлечен към наказателна отговорност за това, че на 07.08.2020 г., в гр. Дупница, държал голямо количество боеприпаси за огнестрелни оръжия, без да има надлежно разрешение. Престъпното деяние е квалифицирано по чл. 339, ал. 2, вр. ал. 1, пр. 2 от НК. За него законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от три до десет години, обявиха от държавното обвинение. С внесения в съда протест се иска изменение на мярката за неотклонение спрямо Васил Капланов от „домашен арест“ в по-тежка „задържане под стража“. Предстои произнасянето на съда.

Междувременно стана ясно, че тече претърсване и на обезлюденото село Яребковица, което е труднодостъпно. В него освен полицейски кучета се включи и конен отряд, който е специализиран за претърсване в трудно достъпни местности. Причината за търсенето край Яребковица е, че мястото се свързва с Васил Капланов – Каплата, който ловувал там.

За последно Янек е видян да се качва в джипа на Каплата на 31-и юли. От тогава следите на 43-годишния мъж се губят, а със случая се ангажира лично и главният прокурор Иван Гешев. В понеделник рано сутринта над 500 униформени подновиха претърсването на полето около село Крайници. Отново душат за следи и следови кучета. Към момента няма следи от безследно изчезналия дупничанин.

„Това, което мога да кажа е, че ще направим всичко възможно да не се връщат мутренските години в Дупница. Ако някой си мисли, че сме в началото на 90-те години, ще разбере, че не сме по трудния начин“, коментира при посещението си в Дупница, главният прокурор. Той увери, че ще се направи масирана проверка във всякакви аспекти, ангажирани са множество институции на територията на Дупница.

„Това не е еднократно действие към момента. Аз съм се ангажирам, поех ангажимент към брата на изчезналото лице. Това не е края, а по-скоро началото“, допълни още Гешев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *