Прокуратурата затяга обръча около бившия заместник на Камбитов за лукс сградата на „Кончето”

Прокуратурата „захапа“ новопостроената сграда на мястото на комплекс „Кончето“ в Благоевград. В Административен съд е образувано дело след протест на Окръжна прокуратура, в който се прави искане да бъде прогласена за нищожна заповедта на бившия зам. кмет по строителството Янко Янков от 8 февруари 2016 г. за одобрение на две УПИ върху имот с площ от 1021 кв.м, закупен от софийската фирма „Строителство и саниране – Инженеринг консулт” ЕООД с управител 25-годишната Елизабет Урукова.

Според държавното обвинение заповедта е издадена при фрапантни нарушения – строителството е върху имот публична общинска собственост, въпреки забраната за обременяване по чл. 7, ал. 2 и ал. 4 от Закона за общинската собственост, не са били уведомени заинтересовани страни, носители на вещно право, като фирма „Динамо тех“ ООД, липсвали мотиви и в решението на общинския Експертен съвет по устройство на територията, пише в. „Струма“.

Любопитното е, че прокуратурата прави това искане, след като 5-етажната сграда вече е построена, но все още няма Акт 16. Намиращата се до нея по-малка постройка пък бе обявена за незаконна и е издадена заповед за нейното събаряне, която обаче се обжалва в съда.

Новата 5-етажна жилищна сграда с търговски площи в партерното пространство и подземни паркоместа бе построена от софийската фирма „Стройинвест консулт“ ЕООД. Градежът започна през лятото на 2017 г., като още в самото начало на строителния обект бе забелязан подалият оставка 3 месеца преди това заместник-кмет по строителството на Благоевград инж. Янко Янков, който се оказа в много топли връзки със собственика и строителя в имота на комплекс „Кончето”.

Недвижимият имот от 1021 кв.м стана собственост на софийската фирма „Строителство и саниране – Инженеринг консулт” ЕООД с управител 25-годишната Елизабет Урукова, чиято майка Цветанка Господинова бе омъжена за певеца Веселин Маринов. Младата софиянка бе подписала договора за покупка на имота от 837 кв.м от „Пътнически превози“ през март 2016 г., през декември пък община Благоевград й продала своите 184 идеални части от поземления имот.

Любопитно е, че фирмата от 2009 г. до 2012 г. е била на инж. Янко Янков, който по-късно влезе в екипа на Атанас Камбитов. През периода 2009-2013 г. пък бившият зам. кмет по строителството на Благоевград е бил партньор и в „Стройинвест консулт“, която построи новата сграда в имота на бившия комплекс „Кончето”. През януари 2018 г. софиянката Елизабет Урукова продава фирмата „Строителство и саниране – Инженеринг консулт” на Борислав Тодоров. През юли същата година нейната майка Цветанка Господинова сключва трети брак и се омъжва за бившия зам. кмет Янко Янков. На сватбата на младоженците кумува кметът на Благоевград Атанас Камбитов.

Как ще се развие делото в Административен съд, предстои да видим. Ако бъде обявена за нищожна заповедта, въз основа на която е започнало строителството в имота на комплекс „Кончето”, последиците са неблагоприятни, тъй като и голямата луксозна сграда може да бъде обявена като незаконна. Какво ще се случи тогава с апартаментите, които са продадени на добросъвестни купувачи?

Според източници на „Струма“ делото в Административен съд е само едната линия, по която работи прокуратурата по казуса със сградата, около която гръмнаха серия скандали по времето, когато кмет бе Ат. Камбитов. Другата е във връзка с длъжностни престъпления, по които може да има и обвиняеми бивши управници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *